Een verse kalkoen van 2 1/2 kilo tot 9 kilo is mogelijk, dit is afhankelijk van het aantal personen.
Reken op zo’n circa 350 gram per persoon.

Zorg ervoor dat je een grote schone emmer of teil hebt want de kalkoen gaat eerst 48 uur zwemmen!
De kruiden die in het schone water erbij moeten staan bij de ingrediënten.

Gebruik je veel meer dan 6 liter water dan wel de kruiden wat aanpassen.


Recept Afdrukken
Sappige Kalkoen
Maaltijd Hoofdgerechten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerechten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Vul de emmer/badje met 6 liter water en zorg ervoor dat de kalkoen onder water ligt, doe er anders nog water bij.
 2. Voeg alle 17 kruiden/ingrediënten toe en dek de emmer goed af met huishoudfolie of schone doek en zet de emmer op een koele plaats. (Garage/schuur) en laat de kalkoen 48 uur marineren.
 3. Oven voorverwarmen op 175 graden Reken per 500 gram gewicht een 35 minuten om gaar te worden en dat een kalkoen van 4 kilo dus al gauw 4 uur in de oven moet blijven!! De kerntemperatuur van het gevogelte op het dikste gedeelte moet 75 graden zijn. Handig is dus ook een vlees thermometer te hebben.
 4. Maak de vulling met het gehakt en de inhoud van de kippenworstjes, sinaasappelsap, kaneel, kardamon, zout, peper en kneed dit goed door Eigen vulling kan ook want er zijn veel variaties mogelijk. O.a met noten/pruimen etc.
 5. Laat de kalkoen uitlekken en dep hem droog. Doe de vulling in de buikholte en bind de poten bij elkaar met rollade touw.
 6. Smelt in een pannetje de boter en voeg de ahornsiroop hier aan toe. Laat dit afkoelen.
 7. Vet met wat boter de braadslee in en leg de gevulde kalkoen hierin. Bestrijk de hele kalkoen met het boter/ahornmengsel
 8. Giet de rest van de boter/ahorn mengsel in de braadslee en schuif de braadslee in de oven. Waarschijnlijk is dit de onderste richel en misschien wat hoger als het kan. De gevogelte fond kan e.v. later gebruikt worden om te bestrijken als er weinig vocht is. Giet een scheutje in de braadslee.
 9. Bedruip de kalkoen regelmatig met het vocht in de braadslee. Voeg dus e.v. de fond toe als er te weinig vocht mocht zijn.
 10. Na 2 uur mag de oven temperatuur terug naar 150 graden. Blijf regelmatig bedruipen! Wordt de bovenkant toch te donker dan de kalkoen bedekken met ontbijtspek.
 11. Controleer de kerntemperatuur (dikste gedeelte) en als die 75 graden of meer is, dan is de kalkoen gaar.
 12. Bij kalkoen kun je diverse groentes serveren, zoals spruitjes, gebakken aardappeltjes, cranberry compote, gesmoorde pastinaken ook met wat ahorn siroop, stoof peertjes en ook rode kool.
Deel dit Recept