Recept Afdrukken
Appeltaart
Maaltijd Gebak en Koek
Keuken Nederlands
Porties
Ingrediënten
Maaltijd Gebak en Koek
Keuken Nederlands
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Splits het ei, bewaar eiwit en dooier apart. Rasp de schil van de citroen boven een kommetje.
  2. Doe het bakmeel, de boter, 200 gram suikeren en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat.
  3. Voeg het eiwit en citroenrasp toe. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de springvorm in met wat boter.
  5. Schil de appels, verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes en doe deze in een kom.
  6. Meng de kaneel en de 50 gram suiker door de appel.
  7. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met wat bakmeel en rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik.
  8. Hiermee ga je de bodem en dan de randen van de vorm mee bekleden. Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.
  9. Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel over de bodem. Schep de appels erop.
  10. Rol het achtergehouden deeg (1/3e) uit tot een vierkante lap. Snijd in repen van 2 cm breed en leg in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van het eigeel.
  11. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Bestrijk de bovenkant van de taart direct uit de oven met de jam. Laat afkoelen in de vorm.
Notities

Je kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Laat hem helemaal afkoelen en bewaar hem verpakt in aluminiumfolie.

Deel dit Recept