Lasergamen. Trefbal. Patatje. Cadeaubon. Dat stond gisteravond op het programma voor 33 jonge mantelzorgers.

 

Dit jaar konden jonge mantelzorgers in de gemeente Epe voor het eerst een bol.com-cadeaukaart aanvragen. De gemeente Epe ontving 94 aanvragen. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met zorg. In onze gemeente zijn dat er meer dan 2000. Met de cadeaukaart geeft de gemeente hun erkenning en waardering.

Namens de gemeente Epe nodigde het Steunpunt Mantelzorg de 94 aanvragers uit voor een bijeenkomst. 33 Van hen namen de uitnodiging aan. Woensdag 11 december kwamen ze bij elkaar in De Koekoek in Vaassen om te lasergamen en samen een patatje te eten. Tijdens deze bijeenkomst kregen ze de cadeaukaart van €20. De andere 61 jonge mantelzorgers kunnen hun cadeaukaart ophalen bij het Steunpunt Mantelzorg of krijgen de kaart thuisbezorgd door een vrijwilliger.

1 op de 4

Maar liefst 1 op de 4 jongeren groeit op met een familielid met een ziekte, verslaving of beperking. De meeste aandacht gaat vaak uit naar degene die zorg nodig heeft. Voor de kinderen en jongeren in het gezin kan dat lastig zijn. Vaak maken ze zich zorgen en zorgen ze zelf ook voor de zieke. Dat kan ten koste gaan van school, een bijbaantje of leuke dingen doen met vrienden. Een vijfde van de jonge mantelzorgers krijgt ooit last van psychische klachten.

Steunpunt Mantelzorg

Het Steunpunt Mantelzorg is er ook voor jonge mantelzorgers. Het steunpunt organiseert regelmatig activiteiten, zoals een ‘fundag’ of een weekend-kamp. De jonge mantelzorgers kunnen met hun vragen terecht bij de cliëntondersteuner mantelzorg. Sinds dit jaar er voor hen dus ook de mantelzorgwaardering in de vorm van de cadeaukaart. Een enthousiaste moeder: “Ik heb een zoon met het Down-syndroom. De meeste aandacht gaat naar hem. Ik vind het zó fijn dat er nu aandacht is voor de andere kinderen!”

Contact

Het Steunpunt Mantelzorg is te vinden bij Koppel-Swoe, Stationsstraat 25 in Epe. Op werkdagen kun je het steunpunt bellen via (0578) 67 67 67. Ook kun je mailen met de cliëntondersteuner (jonge) mantelzorg: g.elskamp@koppelswoe.nl. Meer informatie vind je op www.koppelswoe.nl/jonge-mantelzorgers en op www.epe.nl/mantelzorg.