Energie Coöperatie Epe laadt inwoners op met groene energie

door | dec 11, 2019 | Nieuws | 0 Reacties

Fotobijschrift: V.l.n.r.: Marcel Paques, Jan Haverkort en Hens Hinloopen
Interview en foto: Mediamagneet

Stel, je wilt graag zonnepanelen, maar je dak is daarvoor vanwege de constructie of ligging niet geschikt. Dan ben je wellicht geneigd om jouw goede voornemen naast je neer te leggen. Voor die groep Epenaren is de Energie Coöperatie Epe (ECE) opgericht. “Wij onderzoeken de mogelijkheden om grootschalige duurzaamheidsprojecten op te starten waarvoor Epenaren zich kunnen inschrijven. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op daken van gebouwen van sportverenigingen of op daken van grote bedrijven. Zo hopen we uiteindelijk heel Epe op te laden met groene energie.”

 

Marcel Paques, Hens Hinloopen en Jan Haverkort vertellen over de ECE. De ECE is een organisatie van bevlogen vrijwilligers die ruim een jaar geleden is opgericht. “Overal in Nederland zijn de afgelopen jaren lokale coöperaties gestart die meewerken aan de energietransitie. Die transitie is de overstap naar duurzame lokaal opgewekte energie. De ECE onderzoekt en begeleidt verschillende vormen van duurzame energievoorziening voor en door Epenaren. We gaan graag op zoek naar geschikte locaties voor het opwekken van groene stroom. Ieder van ons gebruikt de opgedane kennis vanuit zijn professie en zet die in voor ECE. Om zo een handje mee te helpen aan het vormgeven van de circulaire economie. Daar kunnen de generaties na ons ook nog wat aan hebben.”

Haalbaarheidsonderzoek

De afgelopen periode was de coöperatie bezig met het afronden van een haalbaarheidsonderzoek naar zonnepanelen op de daken van diverse sportverenigingen op Sportpark de Wachtelenberg. “Dat is goed voor de sportverenigingen zelf. Daarnaast zou de extra opgewekte stroom gebruikt kunnen worden door geïnteresseerde Eper burgers die zelf geen zonnepanelen op hun daken kunnen leggen. Een belastingregeling die het ook financieel aantrekkelijk maakt heet postcoderoos.”

Postcoderoos

De postcoderoosregeling geldt voor kleinverbruikers, zowel particulieren als ondernemers, die samen eigenaar zijn van een productie-installatie. “Voorwaarde is wel dat de deelnemers in een zogenaamde postcoderoos rondom deze productie-installatie wonen. Die postcoderoos bestaat uit het viercijferige postcodegebied van de installatie plus de gebieden eromheen. Iedere geïnteresseerde legt dan geld in voor de aanschaf van de installatie.”

Korting op energienota

De opgewekte energie wordt vervolgens verkocht aan een energiemaatschappij. Hiervoor krijgt de project-coöperatie een vergoeding, die wordt gedeeld met de deelnemers. “Ook krijgt elke deelnemer een korting op de energienota. De energie die wordt opgewekt met het aandeel van de deelnemer, mag worden afgetrokken van diens eigen energiegebruik. Dat levert een verlaging van de energiebelasting op.”

Meebeslissen

Naast particulieren kunnen ook bedrijven, belangengroeperingen en verenigingen zich aansluiten, vertelt het trio. “Alle leden beslissen mee over de toekomst van de duurzame energievoorziening in de gemeente Epe en kunnen ook investeren in duurzame energieopwekking.” Dit is beperkt tot de projecten van de ECE waaraan leden concreet deelnemen. “Ze kunnen deelnemen en krijgen daarvoor dus waardevolle zaken terug: groene stroom en een financieel rendement. De hoogte van het rendement kan verschillen per opstelling, maar is concreet bekend aan het begin van elk project.”

Voor álle Epenaren

Energie Coöperatie Epe wil zo bijdragen aan het terugdringen van vervuilende energiebronnen. “We doen dat nadrukkelijk niet alleen. We willen partner zijn van de gemeente aan de ene kant en de bedrijven en inwoners aan de andere kant. We zijn onafhankelijk en niet-politiek. Want we vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen investeren in duurzame energievoorzieningen zoals zonne-energie. Dit voor een goede leefomgeving voor de huidige en de toekomstige inwoners en bezoekers van onze regio.” Het blijft overigens niet bij zonnepanelen alleen. De ECE doet ook onderzoek naar andere vormen van duurzame energieontwikkeling. “We doen dat altijd open en transparant. Ons doel is niet geld verdienen. Ons doel is enkel om een duurzame omgeving te creëren. Voor álle Epenaren.”

Meer weten?

Op www.ecepe.nl vind je meer informatie en kun je je inschrijven.

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: