Van 12 tot en met 14 oktober staan Apeldoorn en Epe voor het eerst samen in het teken van de bijzondere grootschalige middeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe tijdens de Nationale Archeologiedagen.

De laatste jaren zijn door opgravingen en nieuwe technieken bijzondere gegevens ontdekt over de vroegmiddeleeuwse ijzerwinning uit klappersteen. De productie van ijzer gebeurde in die tijd op enorme schaal, uniek voor Noordwest Europa. IJzerkuilen en ijzerslakken op de Veluwe zijn daar nu nog zichtbare getuigen van. Bezoekers kunnen op 12 en 13 oktober alles over middeleeuwse ijzerproductie leren in Epe en 14 oktober in Apeldoorn.

Voorprogramma
Op zaterdag 25 augustus en 22 september konden bezoekers al een voorproefje krijgen van de Nationale Archeologiedagen. Op het buitenterrein werd de reizende tentoonstelling Wolven en slakken op de Veluwe geopend en werd verder gebouwd aan de ijzeroven. Dit voorprogramma loopt door en met 12 oktober. Vrijdag 12 oktober houdt geoloog Bauke Terpstra een lezing over wolven en slakken op Veluws Museum Hagedoorns Plaatse. Deze lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. De entree bedraagt €2,50.

Nationale Archeologiedagen
De Nationale Archeologiedagen vinden landelijk plaats op zaterdag 13 oktober en zondag 14 oktober. Dit jaar sluit Epe voor het eerst aan bij de Nationale Archeologiedagen: Apeldoorn doet voor de 2e keer mee. Zaterdag 13 oktober kan iedereen die zich afvraagt hoe je kan leren graven vanaf 11 uur komen kijken en meegraven in Epe. Ook is een ijzeroven te zien. De ijzeroven wordt rond 20.00 uur opengebroken om het ruwe ijzer, de wolf, eruit te halen.

De gewonnen wolf is 14 oktober vanaf 13 uur in het Orderbos in Apeldoorn te vinden, bij de ijzerslakkenhoop vlakbij sportvereniging AV’34. Daar wordt het project afgesloten met het zelf smeden met modern ijzer in een vroegmiddeleeuwse smederij. Het Apeldoorns Vertelgenootschap zal bijzondere verhalen vertellen over het leven als smid in de middeleeuwen.

Daarnaast is het beide dagen ook mogelijk om zelf gevonden archeologische voorwerpen op waarde te laten schatten door een deskundige. Dat kan zaterdag 13 oktober in Epe vanaf 11.00 uur en zondag 14 oktober vanaf 13.00 uur in Apeldoorn.

Fiets- en wandelroutes en eigen bodemvondsten
Tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 13 oktober en zondag 14 oktober zijn op beide dagen fiets- en wandelroutes te vinden. Deze zijn digitaal ter beschikking gesteld door Fietsersbond Epe, de Archeologische Werkgroep Apeldoorn en werkgroep Archeologisch Cultuurhistorisch Erfgoed Epe. De fiets- en wandelroutes lopen langs archeologische plekken in omgeving Epe en Apeldoorn. De buitenlocaties in Epe en Apeldoorn zijn op 13 en 14 oktober gratis toegankelijk.