Natuurlijk draait het zaterdag voor een deel om de spectaculaire demonstraties die worden gegeven door honderden politieagenten, tientallen brandweerlieden, ambulancebroeders en andere redders van mensen. Natuurlijk is het mooi om eens te ervaren hoe het is als een volledige brigade ME’ers op je afstormt, hoe snel je huis in de brand kan vliegen of wat het doet als de paardenbrigade door de straat komt denderen. Toch willen de organisatoren vooral wijzen op het feit dat iedereen óók de kans krijgt om kennis te maken met hulpverleners. En wie wil, kan alle informatie krijgen om zelf vrijwilliger te worden bij één van die diensten.

Daarom zette de vrijwillige brandweer, dat het grootse evenement startte in samenwerking met de landelijke 112-beurs, in op het thema ‘Welk pak past jou?’ volgens het principe: doen, ervaren en beleven. Dat begint al met het enthousiast maken van de kinderen die bij het bezoeken van de verschillende activiteiten kunnen meedoen en zo een brandweerdiploma halen als blijvende herinnering.

Maar voor volwassenen is het ook een uitstekende gelegenheid om eens na te denken in hoeverre zij een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Vandaar dat er op het uitgebreide terrein tussen beide rotondes van de Laan van Fasna ook een centrale ruimte wordt vrij gemaakt voor de verschillende wervingsdiensten. Wie belangstelling heeft voor de vrijwillige brandweer, een baan bij de politie, maar ook voor de optie om medewerker te worden van bijvoorbeeld de wensambulance kan daar alle informatie krijgen. Natuurlijk is het verder mogelijk om alle medewerkers aan deze dag persoonlijk te vragen hoe het is om een dergelijke functie te bekleden.

Maar zoals geschreven: genieten moet niet worden vergeten door het publiek. Zo kun je eens zelf naast een crashtender staan. Een crashtender waarmee reddingen op vliegvelden worden uitgevoerd? Ja. Een crashtender heeft alleen al wielen die zo hoog zij als een gemiddelde volwassene. Dat kunnen de organisatoren dus in elk geval garanderen: wat de bezoekers er ook van vinden: de dag wordt in elk geval voor iedereen indrukwekkend.