Foto: Omroep Gelderland

Bellen of appen achter het stuur. Het blijft levensgevaarlijk, maar een bekeuring krijg je niet zo snel.Om de pakkans voor het gebruik van je mobieltje achter het stuur zo groot mogelijk te krijgen zet de politie nu een nieuw wapen in… de touringcar.

Na 10 seconden eerste apper…

Nog geen 10 seconden op de snelweg en de eerste apper is al gespot. Vanuit een touringcar kijken agenten in auto’s of in vrachtwagencabine’s. Er omheen rijden zo’n vijftien onopvallende auto’s om de overtreders aan de kant te zetten. Dat gaat een stuk beter dan de traditionele surveillance. Mathijs Hoogma van de politie: ‘Vanuit een gewone auto kun je niet in de vrachtwagen kijken, maar vanuit de bus is dat wel heel goed te zien’. Daarnaast rijdt de touringcar 100 km per uur, snel genoeg om vrachtwagens in te halen en tegelijkertijd wordt hij ingehaald door auto’s.

Boete: 239 euro

Bellen of appen achter het stuur. We weten dat het levensgevaarlijk is. Toch pakken veel chauffeurs – ondanks het verbod – hun telefoon als er een berichtje binnenkomt of er gebeld wordt. Hoogma: ‘Ik schrik er nog steeds van dat het zoveel gebeurt, ondanks alle publiciteit. Zet die telefoon in een carkit of blijf er helemaal vanaf!’.

De boete is niet mis: 239 euro. Drie dagen lang rijdt de touringcar op de Gelderse snelwegen. Honderden bestuurders zijn tot nu toe al op de bon geslingerd.

Bron: Omroep Gelderland