Beste leerling van groep 8,

Het laatste jaar van de basisschool is afgelopen. Iedereen die net als jij ooit in groep 8 heeft gezeten weet dat het een bijzonder jaar is. Maar dit jaar was wel heel apart, vind je niet?

Door het coronavirus gingen heel veel scholen dicht, moest je ineens thuisblijven en kreeg je les in de woonkamer, je slaapkamer of misschien wel in de tuin. Ondertussen ging de eindtoets niet door en moest je je klasgenoten een tijdje missen. Ik hoop dat je wel gezond bent gebleven en dat het goed gaat met jou en met je familie en vrienden.

Je hebt de laatste maanden iets geleerd wat je in een normaal schooljaar niet zou leren. Misschien heb je hier nog niet aan gedacht, maar ik weet zeker dat het zo is. Het coronavirus heeft je iets geleerd over ziekte en gezondheid, over vrijheid misschien, of over hoe goed we voor elkaar willen zorgen in Nederland. Dat is het onthouden waard. Het is natuurlijk lang niet zo’n gezellige herinnering als een musical of kampweek, maar het zijn wel hele belangrijke lessen.

De laatste weken heb ik vaak gedacht aan leerlingen, door het hele land. Maar ook aan jullie meesters, juffen en ouders. Ik hoop dat jullie dit gekke jaar nu op een rustige manier afronden, met een fijne vakantie. Dat heeft iedereen wel verdiend, dacht ik zo.

Ik hoop dat jij na de zomervakantie een goed begin hebt op de middelbare school. Ik heb alle middelbare scholen gevraagd om volgend jaar een beetje rekening te houden met het rare schooljaar dat nu achter ons ligt. Zo gaan we er samen alles aan doen om jou op een plezierige manier aan de brugklas te laten beginnen.

Ik wens je een fijne en gezonde zomer!

 

Arie Slob Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media