Foto: Marcel Broekhuis staat links, onze voorzitter Rob Hoppenbrouwer in het midden en Adjudant Erwin Koenders rechts.

Marcel Broekhuis is maandagmiddag tijdens Rosenmontag op Rosenmontag uitgeroepen tot Ereridder der Rossumdaerpers; de hoogste onderscheiding die onze vereniging kent. Om zijn waarde voor de vereniging te onderstrepen, plaatsen we hier de toespraak zoals die werd uitgesproken door onze voorzitter Rob Hoppenbrouwer.

“Beste narren en narrinnen, het is tijd het hoogtepunt van carnaval bij De Rossumdaerpers.
Het is dus weer tijd voor de Ereridder der Rossumdaerpers. Met deze hoogste onderscheiding van onze club eren we altijd iemand met zeer bijzondere verdiensten. Iemand die ongelooflijk veel heeft betekend. En nu gaat het om iemand die deze prestatie in een relatief korte tijd voor elkaar heeft gekregen. Als we de lijst erbij pakken wat deze persoon allemaal heeft gedaan en doet, vraag je jezelf wel eens af of deze persoon zijn gezin nog wel eens ziet.

Met het woord zijn, heb ik de eerste clou al gegeven. Jammer dames, het gaat om een man. En voor iedereen die alleenstaand is of alleen een partner heeft: ook helaas. Jullie zijn eveneens afgevallen. Maar bij onze club medewerkers blijven er dan altijd nog een heleboel over. Maar als ik vertel dat hij binnen drie geledingen van onze club zijn stinkende best doet, kan het al bijna niet meer missen. Ik zie nu al veel mensen nadenken: wie zit er in drie geledingen. Laat ik dat laatste raadsel maar heel snel oplossen: het gaat om de opbouw van de zaal, de Raad van Elf en het bestuur. Ja Marcel Broekhuis, de buutmars is voor jou. Graag de buutmars voor Marcel Broekhuis

Dan denk je als bestuurslid alles te weten en word je toch nog verrast. Maar laat ik voor de mensen die je minder goed kennen toch even vertellen dat je al sinds mensenheugenis meehelpt met het opbouwen en afbreken van de zaal en hard op weg bent naar je vijftiende jaar in de Raad van Elf. Maar er is sinds een aantal jaar ook nog eens een forse hoeveelheid extra werk op je bord gekomen toen je toetrad tot het bestuur en bij ons verantwoordelijk werd voor het opbouwen en afbreken van De Rossumburcht. Dan ben je bij zowel carnaval als de oktoberfeesten. En als ik me realiseer dat je niet alleen professioneel brandweerman in Apeldoorn bent, maar ook nog eens actief bij de vrijwillige brandweer in Vaassen, vraag ik me echt af: zien Nicole en de kinderen je nog wel eens?

Gelukkig weet ik dat dit wel het geval is, maar ik gebruik deze woorden bewust om te onderstrepen dat De Rossumdaerpers in jouw leven altijd doorgaat. Als hier overmorgen de sporters weer rondlopen, gaan jouw gedachten al naar het Bier und Weinfest van 10 oktober. En voor we het weten is het weer 13 februari 2021 en ben jij één van de vele mensen die De Rossumburcht opnieuw hebben opgebouwd. In de weg daar naartoe heb jij met je rustige optreden ook over vele andere dingen die onze club aangaan een beslissing hebben genomen binnen het bestuur. Wel doordracht met een positief kritische insteek. En in de weg daar naartoe ben je ook weer op vele manieren bezig geweest binnen de Raad van Elf; een orgaan dat er voor mensen is.

Daarvoor willen we je danken, Ereridder Marcel Broekhuis”!

 

Foto: Bouke Hogenkamp (midden) wordt geflankeerd door vertegenwoordigers van de Federatie Europese Narren met rechts de President hiervan: Jan Wesdorp.

Bouke Hogenkamp geridderd door de Federatie
Bouke Hogenkamp is maandagmiddag tijdens Rosenmontag op Rosenmontag geridderd door de Federatie Europese Narren. Om zijn waarde voor de vereniging te onderstrepen, plaatsen we hier de toespraak van de president van die organisatie, Jan Wesdorp.

“Beste narren en narinnen,

Voor ons als Federatie Europese Narren is het een mooi moment om hier te staan, want bij De Rossumdaerpers wordt carnaval niet alleen gevierd, maar ook beleefd. Dat werd zaterdag nog eens duidelijk dankzij een artikel over liefst twee pagina’s in De Stentor, waarin beschreven staat dat jullie qua ledenaantal de grootste carnavalsvereniging van Nederland zijn. Dat de ultieme carnavalsprofessor, Theo Fransen, die bevestiging weer gaf, mag je als een mooi compliment beschouwen. Als je bedenkt dat van die 1800 leden er meer dan tweehonderd vaste medewerker zijn, weet je ook hoe groot de concurrentie is voor onze jaaronderscheiding die iemand tot carnavalsridder slaat.

Het is hier een gebruik om de spanning er zo lang mogelijk in te houden. Maar dat is in dit geval best moeilijk. Degene om wie het gaat, is immers bij de start van zijn of haar commissie meteen voorvechter van die groep geworden. Ik zeg bewust zijn of haar, want aanvankelijk bestond de commissie vooral uit mannen, maar de laatste jaren zijn óók daar gelukkig steeds meer vrouwen doorgedrongen. Laat ik dan het eerste tipje van de sluier maar vast lichten. Het begon in 2000 met de veiligheidscommissie. Het betekent dat deze man al twintig jaar elke dag van carnaval (!!) bij de ingang staat. Heel graag de buutmars voor Bouke Hogenkamp

Ja Bouke, daar sta je.

Al twintig jaar ben je er mede verantwoordelijk voor dat iedereen hier onbezorgd feest kan vieren. Terwijl andere mensen de spreekwoordelijke pet tegen de zolder gooien, houd jij je hoofd erbij. Met je rustige optreden ben je één van de mensen die mogelijke incidenten vaak al in de kiem weet te smoren. Maar als het misgaat… Grijp je ook in. Daar is deze verenging je erg dankbaar voor. In de lange historie van De Rossumdaerpers zijn slechts vijftig mensen voor je geridderd. Het is mij daarom een eer je nu te mogen onderscheiden met onze medaille van de Federatie Europese Narren.”