Helpt u mee om de eikenprocessierups in onze gemeente te bestrijden? De gemeente Epe stelt hiervoor 450 nestkastjes beschikbaar. Deze vogelhuisjes zijn gemaakt voor de koolmees, een natuurlijke vijand van deze  rups. Het is de bedoeling dat ze in oktober worden opgehangen.

Samenwerking

De gemeente Epe werkt in dit project nauw samen met de Stichting van Zwerfafval naar Vlinder, Axent Groen en vrijwilligers. Wie er één bestelt kan het kastje zelf ophangen. Vooraf ondertekent u als eigenaar een formulier waarin staat dat u uw vogelhuisje tijdig ophangt, goed onderhoudt en regelmatig inspecteert. Wilt u het nestkastje bij iemand anders ophangen? Dan moet u de eigenaar van dat perceel vooraf om toestemming vragen. Het is de bedoeling dat de gedane waarnemingen regelmatig worden gemaild. Die kunnen dan vervolgens met eerder binnengekomen gegevens worden vergeleken.

Extra metingen

Er worden in totaal 450 van deze gratis te krijgen nestkasjes gemaakt. In enkele wijken – met verhoudingsgewijs veel rupsnesten – worden extra metingen verricht. Dit jaar wordt al bijgehouden hoeveel nesten van de eikenprocessierups daar zijn weggezogen. De 50 kastjes in deze wijken worden extra vaak gecontroleerd.

Bouwpakket

Bouwmensen Apeldoorn helpt mee deze vogelhuisjes te maken. Dit opleidingscentrum voor werken in de bouw levert ze als bouwpakket aan. Leerlingen van de RSG Noord Veluwe zullen ze vervolgens in elkaar zetten. Wilt u er ook één bestellen? Dat kan door een mail te sturen naar  info@epernestkastjes.nl.  U kunt uw waarnemingen straks ook terugsturen naar dit mailadres.