Op zaterdag 14 april is de Gelredag in Museum Vaassen Historie, in jawel, Vaassen.

Hier besteedt een bijzondere expositie aandacht aan een vergeten gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog: de April-Meistaking. Een staking die een keerpunt is in de verhouding tussen Nederlanders en de bezetter.

Ontdek de vergeten April-Meistaking en kom naar Vaassen!
Toegang is tussen 10 en 12 uur gratis.
Maar er is meer te doen: er zijn lezingen over Vaassen in de oorlog en in bijgebouwen van kasteel Cannenburch komt u meer te weten over journalistenkampen die hier tijdens de oorlog zijn gehouden.

Wat was het voor staking? De aanleiding voor de April-Mei staking is een oproep van generaal Friedrich Christiansen, de hoogste baas van het Duitse leger in Nederland, dat alle mannen die gemobiliseerd zijn geweest in het Nederlandse leger verplicht te werk worden gesteld in Duitsland.

Bij de Storkfabriek in Hengelo breekt de staking uit, de telefoniste belt de hele adreslijst af om alle andere bedrijven op te roepen mee te doen aan de staking. En zo geschiedt. In het hele land, maar met name in het oosten, noorden en zuiden leggen mannen het werk neer. De Duitsers reageren fel: iedere staker en iedereen die zich ophoudt in een samenscholing kan de doodstraf krijgen.

En ze menen het: meer dan twintig Gelderse stakers worden door de Duitsers vermoord. Ook in andere provincies komen tientallen mensen om het leven. In Vaassen en omstreken wordt ook flink gestaakt, een aantal stakers overleeft dat niet. In de uitzending van 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 van maandag 9 april vertelt Co Lieferink, die er in 1943 bij was, hoe de staking in zijn werk ging. Komt allen op 14 april naar Vaassen om alles te weten te komen over de vergeten April-Meistaking!