Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over ontstaan en ontwikkeling van het boerenlandschap

20-september-2023 19:30 - 21:30

Foto: Melkbussen in Tongeren in de mist, foto Jan Paasman

Woensdagavond 20 september organiseren museum Hagendoorns Plaatse en de Bibliotheek Noord-Veluwe een lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van het boerenland op de Noordoost-Veluwe. De lezing wordt gehouden bij museum Hagendoorns Plaatse.

 Reis mee in de tijd met Henri Slijkhuis, de bekende spreker en auteur uit Epe. Van Henri Slijkhuis verscheen in 2021 het boek Het boerenleven op de Noordoost-Veluwe.

Het boerenland lag heel vroeger op de hogere delen van de Veluwe. Op de plaats waar nu bos en heide te vinden is. Waarom is men verhuisd naar lager gelegen grond? Hoe is het huidige boerenlandschap in onze omgeving ontstaan? Wie kent de begrippen enken en markengenootschappen? Waarom zijn de huidige boeren nog steeds zo blij met de enken? Teveel of te weinig water heeft de boeren eeuwenlang parten gespeeld. Onkruid en gebrek aan meststoffen zijn al lang grote uitdagingen voor de boeren. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn vrij moderne middelen uit de twintigste eeuw.

Henri Slijkhuis vertelt niet alleen over de historie. Ook de huidige tijd van boeren met veel koeien, kippen en varkens komt aan de orde. Tevens wordt stilgestaan bij allerlei andere initiatieven, die gebruik maken van het boerenland. Nog steeds maakt dit boerencultuurland een groot deel uit van de Noordoost-Veluwe.

Bij deze boeiende lezing worden verleden en heden aan elkaar gekoppeld.

Henri Slijkhuis heeft chemische technologie en geschiedenis gestudeerd. Hij werkte aan de plattelandsontwikkeling bij de provincie Overijssel. De afgelopen jaren is hij zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de Veluwe en heeft hij diverse artikelen en boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Hij is hoofdredacteur van het kwartaalblad van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken ‘De Wijerd’ en adviseur van de Stichting museumboerderij Hagedoorns Plaatse met betrekking tot de historie van de landbouw en de geschiedenis van de Veluwe.

 

Praktische informatie

Locatie: Museum Hagendoorns Plaatse, Ledderweg 11, 8161SZ Epe

Datum en tijd: woensdag 20 september, 19.30 – 21.30 uur (zaal open 19.00 uur)

Kosten: € 5,00, inclusief een kopje koffie of thee

Aanmelden: via de website bibliotheeknoord-veluwe.nl

 

Gegevens

Datum:
20-september-2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: