Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Johannes Passion van Bach

april 7 19:00

VAASSEN – Op Goede Vrijdag 7 april kunt u de Johannes Passion van Bach zien èn beluisteren in het Vrijzinnige Kerkje, Deventerstraat 36. De toegang is gratis.

Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

Op een groot scherm wordt de uitvoering vertoond van het Bach Collegium Japan o.l.v. de Japanse Bach-specialist Masaaki Suzuki. De koralen, aria’s en recitatieven zijn ondertiteld in het Duits, de taal waarin ook wordt gezongen. De uitvoering kent geen pauze en duurt 2 uur.

Na de uitvoering en vertoning wordt de Paaskaars gedoofd in afwachting van het hernieuwde aansteken op de Paasmorgen.

De Johannes Passion is niet alleen veel korter dan Bach’s Matthäus Passion, maar is inhoudelijk ook een tegenpool daarvan. De Johannes begint nl. met een lofzang en eindigt met het leven na de dood. De Matthäus daarentegen is veel meer een treurzang vanwege het sterven van Jezus: die begint met ‘Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen’ en eindigt met ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’.

In de jaren waarin Bach met zijn Johannes Passion bezig was, overkwam hem de grootst mogelijke ellende, zoals het overlijden van zijn vrouw en drie kinderen. Desondanks èn toch zit de Johannes Passion vol licht. Het lijkt wel of Bach ons wil zeggen: het leven gaat door; ondanks alles…

Gegevens

Datum:
april 7
Tijd:
19:00
Evenement Categorie:

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: