Een eeuw Picohuizen

door | mrt 24, 2024 | Nieuws

Fotocredit: eigen foto’s

Afgelopen weekend hebben de buren van de “witte huizen aan de van Riebeeckstraat en Tuindorpweg” het eeuwfeest van deze huizen gevierd.

In het najaar van 1921 zijn in opdracht van de NV IJzergieterij “De Vulcanus” de schoppen in de grond gegaan om te beginnen aan de bouw van twintig arbeiderswoningen in drie blokken van vier woningen en vier dubbelhuizen. De uitvoerder was de Fa. Pistor en Co. uit Duitsland, waardoor de afkorting PICO ontstond en zijn de huizen niet alleen in de volksmond ernaar vernoemd. De gemeente noemde deze eerste geplande uitbreiding van Vaassen-Zuid nl. “de Picobouw”. In de loop van 1922 en 1923 zijn deze blokken één voor éen opgeleverd. Kort daarna zijn van een blok van vier in juli 1925 twee huizen door schoorsteenbrand verwoest; de overige achttien huizen staan er nog steeds, stoer en eigenzinnig de stormen des tijds trotserend. Zo verging het gelukkig niet met de zeer omstreden “Picobult”. Menige Vaassenaar herinnert zich de Picobult voor een middagje ravotten tussen de bosjes op de heuvel, sleetje rijden in de sneeuw, of een zakcent verdienen met stukjes ijzer die men tussen het stortzand gevonden had en dan bij de oud-ijzerhandel van de Ruiter ingeleverd werd.

Na vele andere uitbreidingen in Vaassen-Zuid, volgde in 1974 de bouw van de zogenaamde Hewakon-huizen, hiervoor moest de Picobult uiteindelijk wijken. De huizen hebben vele bewoners gekend, in eerste instantie arbeiders van de Vulcanus die zo dus ook huurders waren van hun werkgever. In 1956 heeft de Vulcanus de huizen verkocht, en zijn ze eerst deels via gefortuneerde opkopers geleidelijk in handen gekomen van eigenaar-bewoners.

Deze buurt kenmerkt zich met name vanaf de viering van Vaassen 1100 in 1991 als een buurt met aandacht voor “naoberschap” en op zijn tijd dus ook ruimte voor een feest. In de aanloop naar deze viering werden de handen dus ook uit de mouwen gestoken om de straat te versieren en de opkomst afgelopen zaterdag was dan ook groot. Naar aanleiding van dit alles en om het eeuwfeest in de herinnering te houden is er in eigen productie een boekwerk verschenen met een overzicht van honderd jaar Picohuizen en hun bewoners, waar vele bewoners, oud-bewoners en hun kinderen belangeloos in de vorm van foto’s en verhalen een bijdrage hebben geleverd. Het eerste exemplaar is aan Gerrit-Jan Dijkkamp overhandigd, die in 1932 aan de van Riebeeckstraat 7 geboren is.

Een beperkt aantal boeken is nog te bestellen via volgend emailadres: afmboekhoorn@hotmail.com

 

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: