Een enthousiaste groep vrijwilligers van Koppel-Swoe organiseert voor inwoners uit de gemeente Epe verschillende uitstapjes. Donderdag 22 november is er een mooie bustocht naar Museum Koloniehof in Frederiksoord, ook wel Huis van Weldadigheid genoemd.

Museum de Koloniehof is een herinneringsmuseum aan het werk van de Maatschappij van Weldadigheid. Na de Franse tijd heerste er op grote schaal veel armoede en de oprichter trachtte deze armoede te bestrijden door deze mensen uit de grote steden te verplaatsen naar nog onontgonnen gebieden in onder meer Drenthe en Overijssel.

Een touringcar vertrekt om 11.00 uur vanuit Epe naar Hotel Frederiksoord waar de groep een heerlijke lunch gaat gebruiken. Omstreeks 13.30 uur worden de deelnemers in het museum verwacht, waar het kolonieverleden wordt verteld. In 1918 werd er een leefgemeenschap opgericht met eigen voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een school, dit om te proberen de armoede in Nederland te bestrijden. Er is een winkeltje, schooltje en koloniewoning te zien.

Na bezoek van het museum wordt er nog een rondrit gemaakt met de kolonietram. Tijdens deze rit zal de gids vertellen over de 65 monumenten van soms 200 jaar oud.

De dag wordt afgesloten met koffie/thee om vervolgens weer naar Epe te vertrekken.