AED in Oene weer beschikbaar

door | feb 5, 2020 | Nieuws | 0 Reacties

“Een levensreddend netwerk”, noemt wethouder Lia de Waard-Oudesluijs de 55 AED’s in de gemeente Epe.

Met de komst van zo’n AED bij ‘Thuis bij Zwanikken’ in Oene is het AED-netwerk van HartslagNu weer gemeente-dekkend.

Eén van de AED’s hing bij De Rietstulp aan de Eperweg in Oene. Op 15 september van dit jaar werd dit restaurant door brand volledig verwoest. “Ontzettend sneu voor onze overburen. Gelukkig vielen er geen slachtoffers”, vertellen Heleen en Goos Zwanikken van de accommodatie aan de overkant. Door de brand was er in Oene ineens geen AED meer.

Heleen en Goos: “Zo’n AED is hartstikke nuttig. Niet alleen voor onze gasten, maar voor iedereen in de omgeving.
Natuurlijk stellen we ons pand voor deze AED graag beschikbaar.“

Eerste 6 minuten van levensbelang

Wethouder De Waard is blij met de medewerking van het echtpaar Zwanikken. “Hulpverlening in de eerste 6 minuten vergroot de kans op overleven. Het lukt een ambulance niet altijd om zo snel bij een slachtoffer te komen. Dan kunnen mensen in de omgeving door acute hulpverlening de overlevingskansen vergroten. En dat is precies het doel van ons AED-netwerk.”

Altijd beschikbaar

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dit draagbare apparaat kan bij een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme herstellen. Het hart gaat dan weer normaal kloppen. Er hangen 35 AED’s verspreid over de gemeente Epe. Deze zijn altijd beschikbaar, alle dagen van de week, 24 uur per dag. Ook 20 andere AED’s zijn aangemeld bij HartslagNu. Deze hangen bij organisaties, bedrijven of verenigingen. Daar kunnen ze ingezet worden tijdens openingstijden.

Zo werkt het

Bij 112 komt een melding van een vermoedelijke hartstilstand binnen. Vrijwillige hulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen dan automatisch een oproep. Zij zijn getraind om te reanimeren en/of te defibrilleren met een AED. Ze verlenen acute hulp, totdat ambulancepersoneel het overneemt. Wekelijks krijgen in Nederland zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.

Heeft u een reanimatie- en/of AED-training gevolgd?

Meldt u zich dan aan bij HartslagNu via hartslagnu.nl. Met uw hulp als vrijwilliger blijft het reanimatienetwerk van HartslagNu binnen de gemeente Epe op peil. In de gemeente Epe zijn inmiddels ruim 440 vrijwilligers inzetbaar voor deze acute hulp.

Heeft u een AED?

Laat deze dan registreren via hartslagnu.nl. Dat geldt voor verenigingen, organisaties of particulieren met een AED. Ook uw AED kan levensreddend zijn.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: