Start eerste project Energie Coöperatie Epe

door | mei 31, 2022 | Nieuws | 0 Reacties

 

Het burgerinitiatief ECE zet zich nadrukkelijk in voor een duurzame woon- en leefomgeving. Dat doen ze onder meer door zonnepanelenprojecten in de markt te zetten waarvan de energieopbrengst letterlijk terugvloeit naar inwoners van de gemeente Epe. Dergelijke projecten met groene stroom leveren de ECE als coöperatie geld op dat vervolgens als winst verdeeld wordt onder de mensen die lid geworden zijn van deze Eper coöperatie. Alle bewoners van de gemeente Epe kunnen zich aanmelden om lid te worden.

Het eerste gerealiseerde project bij De Buurte kwekerijen in Oene is vorige week feestelijk geopend onder toeziend oog van onder meer de Eper wethouder. Hij vertelde over het belang van dergelijke projecten van energiecoöperaties zoals de ECE. “Het is fantastisch om te zien dat dit duurzaamheidsproject nu officieel van start is gegaan. Dit is een voorbeeldproject voor deze regio als het gaat om de energietransitie waar we de komende periode allemaal voor staan. Wij merken dan als gemeente dat we initiatieven zoals de ECE echt nodig hebben. Het feit dat zo’n honderd burgers zich inmiddels als lid bij de ECE hebben aangesloten is veelzeggend. Dit is een breed gedragen collectief. En dit zonnedak is de start van heel veel van hun projecten in de gemeente. Daar ben ik van overtuigd.”

Ook Gerrit Tessemaker, directeur van De Buurte kwekerijen, vertelde dat hij zeer content is met dit resultaat. “Ik heb me altijd erg negatief uitgelaten over de grote zonnevelden op landbouwgronden. Ik heb daar niets mee. Ik vind het bijzonder jammer om vruchtbare landbouwgrond hiervoor te misbruiken. Maar goed, als je daar zo’n duidelijke mening over iets hebt, dan moet je ook zelf meedenken en meezoeken naar alternatieven. Toen de ECE bij ons kwam met de vraag of ze het dak van onze schuur mochten gebruiken, heb ik niet getwijfeld. ‘Leg maar vol’, zei ik.”

Inmiddels is men een jaar verder. De vergunningen waren op tijd verleend, de panelen zijn op het dak gelegd en de opgewekte groene stroom vloeit terug naar het elektriciteitsnet. De ECE probeert zo veel mogelijk lokale ondernemers in te zetten voor het realiseren van haar projecten. Zo heeft Aalberts Duurzaam uit Oene deze installatie gerealiseerd.

De 504 panelen produceren een jaarlijkse energieopbrengst van rond de 160.000 kWh. Jan Haverkort van de ECE kwam met de nodige inhoudelijke informatie: “Dit project draait nu een kleine maand. We hebben al 23.000 kWH opgewekt. Voor één gemiddeld gezin is dat stroom voor zo’n 3.000 dagen. Omgerekend betekent dit dat er op jaarbasis zo’n 65 huishoudens volledig gecompenseerd kunnen worden! Dit is het eerste dak dat we hebben kunnen benutten. Een geweldig project voor iedereen in Epe. Het versterkt de lokale circulaire economie en het helpt nadrukkelijk mee aan de energietransitie waar de wethouder het net over had.”

Naast het feit dat De Buurte kwekerijen door een dergelijk project laat zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan, ontvangt het bedrijf uit Oene ook een dakopbrengst voor dit prachtige zonnepanelenproject. De ECE is natuurlijk op zoek naar andere bedrijven die hun daken beschikbaar willen stellen. Jan Haverkort: “We hebben veel contact met inwoners van de gemeente, maar ook met lokale ondernemers en instellingen om projecten te realiseren. Je merkt dat de ECE nadrukkelijk een sociaal karakter heeft. Alle inwoners kunnen mee doen en meeprofiteren in de coöperatie. Daarvoor is slechts een eenmalige bijdrage van 50 euro nodig.” De ECE heeft onderzocht dat er vooral veel potentie is in het buitengebied van de gemeente Epe. “Let wel: onze projecten komen altijd tot stand in harmonie met de gemeente Epe. We vinden het dorpse karakter, de landschappelijke schoonheid en het lokale eigenaarschap zeer belangrijk.”

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Energie Coöperatie Epe.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: