Auteur: Henk Boeve

Wie nog mee wil doen aan het 31e Tien over Rood biljarttoernooi van Biljart Club Emst bij de Emsterie in Emst, voorheen café van de Schepop, die gehouden gaat worden van maandag 28 mei met de finale op zaterdag 2 juni, moet er als de kippen bij zijn om zich te laten inschrijven. In het verleden waren er altijd 2 biljarts beschikbaar, maar door een interne verbouwing van de Emsterie is er nu 1 biljart beschikbaar. Nu kunnen maximaal 120 deelnemers mee doen. Voorgaande jaren lag dat aantal altijd aanzienlijk hoger. Zelfs tot over de 200.

Het begint dit jaar allemaal op maandagavond 28 mei met een Lady’s Night vanaf 19.30 uur. Vanaf dinsdag 29 mei is het voor de heren tot en met vrijdagavond 1 juni. Iedere avond begint het spektakel om 19.30 uur. In het verleden was de woensdagavond een rustdag, maar dat is dit jaar niet zo. Anders kunnen wij geen 120 deelnemers herbergen, zegt Gerrit Tellegen van de Emsterie. De finale is op zaterdag 2 juni vanaf 13.30 uur. Het Emster Tien over Rood toernooi is tot in de verre omgeving zeer bekend om zijn vele prijzen. Vandaar ook ieder jaar die enorme belangsteling.

Tien over Rood is een onofficiële spelvorm van het carambolebiljart die voornamelijk in cafés wordt gespeeld. Bij de afstoot ligt de speelbal op het benedeacquit, de rode bal op het bovenacquit en de andere speelbal op het middenacquit. Winnaar is de speler die het eerst volgens de specifieke regels 10 caramboles heeft gemaakt.

Opgeven kan achter de bar van de Emsterie of telefonisch bij Gerrit Tellegen, telefoon 06 46370001 en vol is vol.