Veel huishoudens ontvangen deze week jodium tabletten

door | okt 25, 2017 | Nieuws | 0 Reacties

De doosjes worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar huishoudens die wonen binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor verzonden.

Voor Vaassen is dit de kerncentrale Emsland in Duitsland.

Het gaat om een landelijke actie waarbij de nationale voorraad jodiumpillen wordt verspreid.

Jodiumtabletten bieden bescherming bij de uitstoot van radioactief jodium in geval van een kernongeluk of nucleaire aanslag. De pillen zijn daarmee een voorzorgsmaatregel. Ze zijn een aanvulling op andere mogelijke maatregelen zoals schuilen of evacueren als een kernongeval plaatsvindt.

Lang niet alle mensen die bij een kernreactor in de buurt wonen, krijgen de pillen toegestuurd. Er zijn twee doelgroepen: inwoners tot en met 40 jaar die in een zone tot 20 kilometer van een reactor wonen en gezinnen met kinderen tot 18 jaar die tot 100 kilometer van de kerncentrale wonen.

Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium. Vandaar dat de minister het niet nodig vindt om 40-plussers de jodiumpil toe te sturen. Kinderen daarentegen zijn het meest kwetsbaar en daarom geldt voor hen een zone tot 100 kilometer.

De Nederlandse overheid geeft duidelijk instructies wanneer de tabletten moeten worden gebruikt. Dit gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.crisis.nl) en de calamiteitenzender (regionale radio of televisie omroep)

Heeft u nog vragen dan kan er contact worden opgenomen met de Nederlandse overheid met telefoonnummer 1400 of via e-mail met het contactformulier op: rijksoverheid.nl/contact

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: