Bijna tweehonderd klokken roepen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op tot actie

Vaassen – De Dorpskerk luidt zaterdag 1 december met Greenpeace de noodklok voor het klimaat. Niet alleen in Vaassen, maar door het hele land wordt letterlijk de noodklok geluid. Het is nu tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid op bijna 200 plaatsen verspreid door heel Nederland. Zo wordt een stevig signaal gegeven aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

“Wij luiden de noodklok, omdat wij ons ook als kerkelijke gemeenschappen in Vaassen verantwoordelijkheid voelen voor het klimaat. We willen een leefbare wereld achterlaten voor onze kinderen en dragen daarom ons steentje bij aan deze actie”, zegt Wim van ’t Einde namens een aantal Vaassense kerken. “We hebben het afgelopen jaar gezien wat de effecten kunnen zijn en dat ook wij daar in onze omgeving de gevolgen van kunnen ondervinden. Nog steeds staat het water in onze rivieren laag en is er in de herfst uitzonderlijk weinig regen gevallen”.

Twee voor twaalf

Met dit signaal roepen burgers door heel Nederland minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om een koploper te zijn op de klimaattop in Polen. De wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde. Faiza Oulahsen van Greenpeace: “Het is 2 voor 12 voor het klimaat. Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven. Dat halen we alleen als we onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen in 2030. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.”

Door het hele land

Van de Sint-Janskerk in Maastricht tot de Westertoren in Amsterdam. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Om twee minuten voor twaalf worden er op bijna 200 plekken in heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland wordt de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.

De Vaassense Dorpskerk laat de noodklok op zaterdag 1 december rond twaalf uur luiden om daarmee deze actie te ondersteunen. Dit mag een teken zijn voor iedereen in het dorp dat we ons zorgen moeten maken om de klimaatverandering.