Heeft u een vraag over de tijdelijke voetgangersgebieden in de centra van Epe en Vaassen?

Kijkt u dan in de lijst met veelgestelde vragen of uw vraag erbij staat.

Tijdelijke voetgangersgebieden in kernen Epe en Vaassen

Vanaf 1 juni 2020 zijn het centrum van Epe en het centrum van Vaassen tijdelijk voetgangersgebied geworden. Deze tijdelijke nieuwe inrichting van de beide centra  geldt zolang de VNOG-noodverordening van kracht is.

Veelgestelde vragen
Waarom zijn er tijdelijke voetgangersgebieden in het centrum van Epe en Vaassen?

Vanaf maandag 1 juni 2020 12:00 uur zijn de horeca en terrassen weer open. Vanwege de coronacrisis gelden daarvoor voorwaarden, zoals ‘Houd 1,5 meter afstand’ en ‘Vermijd drukte’. Deze maatregelen gelden zowel binnen als buiten. Samen met de horeca en andere ondernemers heeft de gemeente daarom een plan gemaakt voor het centrum van Epe en van Vaassen. Zo houden we het er samen gezellig en bruisend én verantwoord en (verkeers)veilig.

Wat houden de maatregelen in het centrum van Epe en Vaassen in?

Vanaf maandag 1 juni 2020 zijn het centrum van Epe en het centrum van Vaassen tijdelijke voetgangersgebieden.  Auto’s mogen niet meer door deze gebieden rijden. Fietsers zijn er te gast. In beide voetgangersgebieden lopen voetgangers over de rijbaan. Deze looproute is tweerichtingsverkeer en is aangegeven met blauwe lijnen op de grond. Net als in het gewone verkeer houdt iedereen rechts.

Waar zijn de tijdelijke voetgangersgebieden?

In Epe:

  • de Hoofdstraat vanaf de kruising met de Pastoor Somstraat tot aan de Emmastraat;
  • de Beekstraat vanaf de kruising met de Willem Tellstraat in de richting van de Hoofdstraat;
  • de Markt de kruising met de Brinklaan. Daar is het eerste deel tot en met de Verbindingsweg nog wel bereikbaar voor bestemmingsverkeer.

In Vaassen:

  • de Dorpsstraat na de kruising met de Vicarieweg tot aan de kruising met de Kosterstraat;
  • het Marktplein vanaf de Torenstraat.
Hoe lang gelden deze maatregelen?

Deze nieuwe inrichting van de beide centra is een tijdelijke maatregel. Deze geldt zolang de Noodverordening COVID-19 van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vanwege de coronacrisis van kracht is.

Wie mag er nog wel de voetgangersgebieden inrijden?

Het centrum blijft toegankelijk voor de hulpdiensten. Ook mogen bevoorradingsvoertuigen het gebied inrijden om te laden en lossen voor de winkels en horeca.

Mag ik op mijn fiets in het voetgangersgebied rijden?

Beide centra zijn voetgangersgebieden. Fietsers zijn er te gast. Fietsen kan er alleen als het veilig is. Pas uw snelheid aan en stap af bij drukte. U kunt er wel altijd lopen met uw fiets aan de hand. Aan de rand van het voetgangersgebied vindt u extra fietsenstallingen, zodat u uw fiets dichtbij kunt parkeren.

Waar kan  ik met mijn gehandicaptenparkeerkaart mijn auto parkeren?

Aan de rand van het voetgangersgebied zijn tijdelijk extra gehandicaptenparkeerplaatsen gemaakt. Zo kunt u met uw gehandicaptenparkeerkaart zo dicht mogelijk bij het winkelgebied parkeren. Deze tijdelijke extra gehandicaptenparkeerplaatsen vindt u:

in Epe:

  • op de Brinklaan;
  • op het Martinusplein;
  • in de Emmastraat, vlakbij de Hoofdstraat.

in Vaassen:

  • op het parkeerterrein bij de Deka, tussen de Margrietweg en de Torenstraat.
Kan ik een ontheffing krijgen om het voetgangersgebied in te rijden?

Bewoners met eigen parkeergelegenheid binnen de tijdelijke voetgangersgebieden, kunnen een ontheffing krijgen om hun parkeerplaats te kunnen bereiken. U kunt hiervoor een aanvraag indienen via  gemeente@epe.nl.

Gelden de tijdelijke voetgangersgebieden alleen overdag?

De beide tijdelijke voetgangersgebieden gelden vanaf 1 juni 24 uur per dag.

Hoe kan mijn leverancier of vrachtwagen bij mijn winkel of horecazaak komen?

Laden en lossen voor de winkels en horeca is toegestaan. De leverancier kan gebruik maken van de gebruikelijke rijroutes door het centrum.

Kan ik formeel bezwaar maken tegen deze maatregelen?

Ja, u kunt formeel bezwaar maken tegen deze maatregelen. Het besluit ligt vanaf 29 mei voor zes weken ter inzage. U kunt het besluit vinden via www.epe.nl  > Actueel > Bekendmakingen > Verkeer en vervoer.

Meer vragen?

Stond uw vraag er niet bij? Of wilt u een opmerking delen met de gemeente? Stuur deze dan aan  gemeente@epe.nl. Alvast hartelijk dank.