Lek in de slotgracht?

door | apr 1, 2024 | Nieuws

Het voorjaar is vaak ook het moment voor een grote schoonmaak. Zo ook bij kasteel de Cannenburgh, zodat het kasteel weer schoon is als ze weer open gaat. En sinds vandaag, 1 april, kan je weer van dinsdag t/m zondag het kasteel bezoeken. Tijdens de winter was het kasteel alleen tijdens speciale evenementen geopend.

Een onderdeel van de schoonmaak is ook de ramen aan de buitenkant wassen. En vanwege het waterpeil in de gracht zou er dan een steiger moeten worden opgebouwd (en afgebroken). Door het waterpeil van de gracht te verlagen, kunnen de schoonmakers deze klus ook zonder steiger doen. En dat scheelt tijd. Vandaar dat ieder jaar vlak voor de opening van het kasteel seizoen het waterpeil in de gracht, rondom het kasteel, wordt verlaagt.

Er was dus geen lek, maar dit was gewoon een geplande jaarlijkse actie. De ramen zijn weer gewassen, de water toevoer is inmiddels hersteld en het water in de gracht stijgt nu weer snel naar het oude niveau. (Met en zonder de hulp van de eventuele extra emmers en waterflessen die er vandaag in geleegd zijn.)

In ons bericht van gisteren maakten we ook nog gebruik van de naam Reindert d’Issendoorn. We hadden deze man de rol van dijkgraaf gegeven. Zijn volledige naam is Reindert Albert Lodewijk baron d’Isendoorn à Blois. Frederik Karel Theodoor baron d’Isendoorn a Blois, heer van Feluy en Cannenburgh (1784-1865) was zijn broer. Frederik was ook de laatste heer van Cannenburgh. En na het overlijden van Frederik en zijn vrouw Charlotte. Is het kasteel verkocht.

Reindert is in 1822 opgenomen in de Nederlandse adel met de erkenning van de titel van baron, etser en tekenaar. Eerlijk gezegd ben ik zelf nooit bewust een werk van hem tegengekomen in Vaassen. Maar er zal vast wel ergens iets van hem hier in de Vaassen te zien zijn. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een aantal werken van hem in hun bezit. Even snel geteld, maar liefst 123! Helaas hangen deze werken niet in het museum zelf. Waardoor ze dus niet te bezichtigen zijn. Maar gelukkig is het depot van het Rijksmuseum voor een groot deel via internet beschikbaar. Dus kan je via deze link deze etsen en tekeningen zien. Natuurlijk zitten er veel werken tussen waar kasteel de Cannenburgh op staat. Maar er zitten ook andere onderwerpen uit onze omgeving en veel verder tussen. En wie weet worden deze werken ooit wel eens tentoongesteld in Vaassen.

Ons bericht van gisteren was natuurlijk een 1 april grap. We zijn benieuwd of onze mensen nu denken dat dit serieuze bericht ook een 1 april grap is. En daarom is er ook bewust voorgekozen om dezelfde titel en foto’s te gebruiken bij dit bericht.

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: