Lek in de slotgracht

door | mrt 31, 2024 | Nieuws

Het was even schrikken toen medewerkers van het Geldersch Landschap en Kasteelen vanmorgen bij kasteel de Cannenburgh aankwamen. De gracht rondom het kasteel was vannacht voor een groot deel leeg gelopen. Ze hebben ook gelijk contact opgenomen met het Waterschap Vallei en Veluwe. Het waterschap is verantwoordelijk voor een veilige waterhuishouding en de dienstdoende dijkgraaf Reindert d’Isendoorn kwam gelijk om de situatie ter plaatse te aanschouwen.

Het bleek dat er een lek was ontstaan bij het kersendijkje, tussen de kasteelgracht en de lager gelegen sloot, die daar aan de andere kant ligt. “Als waterschap altijd snel schakelen. We hebben een aantal bedrijven die we gelukkig 24/7 kunnen bellen en gelijk voor ons klaar staan. We hebben gelijk een aantal nood dam wandplaten en rivier klei laten aanvoeren om het lek te dichten.”

Op deze foto kan je zien hoever het waterpeil is gezakt. Normaal staat het donkere deel onder water.

Met behulp van het rivierklei kon het lek al snel gedicht worden. Dus de damplaten hoefden niet gebruikt te worden. Deze liggen nu nog voor het kasteel en worden later weer opgehaald. Het rivier klei moet nu een dag inklinken, waarna het water weer zal blijven staan in de gracht.

Vanwege de huidige lage waterstand kan het ruim een week duren voordat het water weer terug is op het oude. De karpers en andere waterdieren zullen het dus even met minder water moeten doen.

De medewerkers van het kasteel zijn blij dat het lek snel is verholpen. Vanaf 2e paasdag begint het seizoen van Kasteeel de Cannenburgh en kan je het kasteel weer van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 16:00 uur bezoeken. (tip: Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en ICOM-kaarthouders gratis toegang op vertoon van pas tijdens reguliere openingstijden).

Draag een emmertje bij
Kasteel de Cannenburgh met een half lege slotgracht is eigenlijk geen gezicht voor de bezoekers van het kasteel. Daarom de oproep aan inwoners van Vaassen en omstreken om 2e paasdag een emmertje bij te dragen, door water naar de gracht te brengen. Om het wat praktisch de houden kan je het beste het water meenemen in één of twee grote limonade flessen.

“We weten dat de bevolking van Vaassen het kasteel een warm hart toedraagt. En we hopen dat we weer een beroep kunnen doen op de inwoners van Vaassen. De laatste keer werd er ook massaal gehoor gegeven aan de actie om de rommel van de schaatsers op te ruimen. En als iedereen helpt is de gracht zo weer vol.” Ook de Hengelvisclub Vaassen en Omgeving (HVO) heeft via een extra nieuwsbrief zijn leden oproepen om water mee te nemen.

Help mee en draag een 2e paasdag een emmertje of fles water bij en leeg deze in de gracht rondom kasteel de Cannenburgh.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: