Burgemeester Tom Horn: “Vakantie vieren zoals we gewend waren kan nu niet. Hoe kan het dan wél?”

Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

“Wat doen we dit jaar met vakantie?” Nog niet zo lang geleden was dat een jaarlijks terugkerende vraag in ons gezin. Dit jaar is dat anders, maar daarover later in deze brief meer. Hoe is het bij u, nu de zomervakantie eraan komt? Kriebelt het al? Maakt u al plannen? Of wacht u juist liever af wat er straks kan en mag?  De coronacrisis zorgt immers ook wat de vakantie betreft voor onzekerheden.

Kunnen we straks naar het buitenland en zo ja, naar welk buitenland dan? Hoe komen we straks waar we wezen willen? Met de auto, de trein, het vliegtuig? Met of zonder mondkapje? Gáán we eigenlijk wel op vakantie? Al die vragen maken het een stuk lastiger om een vakantie te plannen. En dat terwijl we er best, of zelfs hard, aan toe zijn. Vanwege de corona-maatregelen lonkt de vrijheid van vakantie eens te méér.

Helaas blijkt  in andere landen dat het virus snel weer kan oplaaien als mensen er te gemakkelijk over gaan denken. Dat kan hier ook gebeuren als we weer gaan reizen en samenkomen in grote groepen, dicht bij elkaar. Als we de maatregelen vergeten en ons er niet aan houden. Dan stijgt het aantal besmettingen gelijk weer, worden er weer meer mensen ziek en sterven er weer meer patiënten. Die verdrietige voorbeelden in andere landen laten ons zien dat we nog steeds voorzichtig moeten zijn.

We moeten onze vakantie dus anders invullen. En dat wringt. Want hoe kunnen ‘vakantie’ en ‘moeten’ nou samengaan? Vakantie gaat toch juist om níet moeten? Vakantie betekent de teugels laten vieren. Extra genieten van het goede leven. Samenzijn en gezelligheid. Ontspanning en afleiding. Avonturen en ontdekkingen. Andere landen en continenten. Als je bedenkt dat het coronavirus zich over de hele wereld heeft kunnen verspreiden juist doordat we reizen… tsja, dan komt ‘vakantie’ ineens in een heel ander daglicht te staan.

Vakantie vieren zoals we gewend waren kan nu niet. We willen juist verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen en het onder controle houden. Zeker nu het in ons land weer beter gaat. Laten we ons richten op hoe we dan wél vakantie kunnen vieren. Laten we bespreken hoe we het toch fijn en prettig kunnen hebben zonder ver weg te gaan. Laten we plekken vinden waar we drukte kunnen vermijden. Misschien vinden we die wel dichtbij. Misschien kiezen we wel voor een ‘staycation’ en blijven we thuis. Gaan we ontspannen en genieten in onze eigen omgeving. Een aangepaste, ‘verstandige vakantie’ die ons nog steeds vrijheid biedt.

Voor ons, mijn vrouw Trudie en mij, wordt het een staycation. We verhuizen namelijk deze zomer naar de gemeente Epe. Naar het buitengebied van Vaassen, om preciezer te zijn. Eerst een verbouwing en dan de inrichting van het huis en de tuin. Dat wordt nog hard aanpoten, maar we weten nu al: na gedane arbeid volgt onze beloning. Dan gaan we genieten van onze nieuwe woning, lekker uitrusten en de prachtige omgeving verder verkennen. Onze twee dochters zijn al uit huis, dus doen we dat in het gezelschap van Tiësto, onze hond. Met ons drieën gaan we graag wandelen. We verheugen ons er nu al op.

Zo ziet straks onze ‘verstandige vakantie’ eruit. En die van u? #AlleenSamen

Uw burgemeester,

Tom Horn