Epenaar Roberto van Goor Wereldkampioen Masterschaatsen. Verdienstelijke 5e plek Vaassenaar Bert Keizer.

door | jan 23, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

Afgelopen weekend (19 t/m 21 januari) heeft de 27e editie van het allround wereldkampioenschap masterschaatsen lange baan plaatsgevonden op de open ijsbaan in Baselga di Pine in Italië. Baselga is een plaatje hoog in de bergen bij Trento waar de zon heerlijk kan schijnen maar de elementen wind en kou garant staan voor het afzien op het ijs.  Alhoewel er knetterhard gereden werd kunnen de gerealiseerde tijden niet vergeleken worden met die van de overdekte, verwarmde banen.

Op een 500 meter scheelt dit toch zo’n 2 tot 3 seconden. Op de wedstrijddagen was het mooi droog en zonnig, echter de omstandigheden waren als gevolg van de zon, de plots opkomende wind en de als gevolg daarvan wisselende ijskwaliteit niet voor iedere deelnemer gelijk. Desalniettemin waren er terechte winnaars en kon iedereen “genieten” van het “buiten” schaatsen. Veel rijders zochten aan de coach-kant van de baan de beschutting van de boarding op met het gevaar van een verkeerde wissel. Het overkwam helaas een aantal serieuze wedstrijdrijders.

 

16 landen waren vertegenwoordigd. Van Australië tot Canada, van Japan tot Kazachstan en Mongolië. Van Finland, Noorwegen tot Rusland en de USA. Zo’n 200 deelnemers, vrouwen en mannen in diverse leeftijdsklassen, zelfs tot 80+ (1 deelnemer). Dat hetgeen “pannenkoeken-wedstrijd” is blijkt wel uit de deelnemerslijst, waarop oud jeugdkampioenen, voormalige profs en een enkele olympiër prijken. Vrouwen en mannen die zich uit liefde voor de schaatssport ook hier nog graag willen laten zien. De meeste landen hebben eigen coaches mee die de deelnemers begeleiden tijdens hun wedstrijden.

Het gaat om de titels maar er heerst over het algemeen ook een relaxte sfeer met een kleurrijk palet van wedstrijdrijders. Alles door elkaar, bouwvakkers, professoren, psychiaters, huisvrouwen en schaatstrainers. Lekker eten, genieten van het weer maar ook serieus presteren. En schaatsen bij de top (ook op di master-niveau) doe je niet zomaar, daar moet je wel wat voor over hebben.

Roberto van Goor nam voor het eerst deel en kwam na vier afstanden als beste (van de 8 gekwalificeerden 45-50 jaar) uit de bus. Roberto’s kracht ligt bij de langere afstanden zoals de 3- en 5k. Via een eerste plaats op de 5 kilometer bracht hij zijn kampioenschap in veiligheid.  DSO-clubgenoot Bert Keizer (klasse 65/70) wist zich na een matige start tijdens de laatste afstanden toch nog op te werken tot een verdienstelijke 5 plek tussen de 20 gekwalificeerden. Beide heren zijn geselecteerd voor het officieel Nederlands Kampioenschap, dat gehouden wordt in Groningen op 11 en 12 februari a.s. Bert rijdt begin maart ook nog het WK-sprint in Moskou.

Schaatsen is een technisch moeilijke sport. Je voorwaarts bewegen door je zijwaarts af te zetten.

Je hebt er kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie voor nodig. Als je die vaardigheid onder de knie hebt kun je deze mooie sport tot hoge leeftijd beoefenen. Neem de 65-plusser Boris Leikin die het presteert op het buitenijs in Baselga nog een 43er uit de hoed te toveren. Of de oudste deelnemer prof. Arne Kjell van 83 die de 1000 meter in 1.57 rijdt. Arne Kjell zegt “de meeste van mijn potentiele concurrenten zijn dood of zijn niet meer in staat om te schaatsen, maar ik voel me top en ik blijf er jong bij ” Mijn biologische leeftijd is gelijk aan mijn 500 meter tijd, “55” namelijk.

Bert Keizer rijdt al enkele jaren mee in het mastercircuit en heeft diverse internationale toernooien gereden.  Roberto van Goor heeft nu ook de smaak te pakken en gaat zich de komende jaren richten op deze wedstrijden. Om mee te kunnen doen moet je je kwalificeren, te beginnen bij het rijden van de limiet en daarna eventueel op basis van de Nederlandse ranglijsten. De voorbereiding van het schaatsseizoen begint al in april van elk jaar en bestaat uit loop/kracht/lenigheid/coördinatie/fiets trainingen. Tijdens het winterseizoen wordt er getraind bij DSO op de ijsbaan in Deventer, vaak 2 of 3 keer per week.  In het weekend zijn er vaak (trainings-)wedstrijden. Roberto en Bert zijn ook lid van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst en doen daar de nodige fiets-tempo(duur)-trainingen. Uiteraard zijn zij ook lid van de Elfstedenvereniging om te zijner tijd mee te doen met dit mooie winter-evenement. De leden die belangstelling hebben om ook te gaan schaatsen kunnen contact opnemen met DSO en willen ze ook gaan fietsen, dan kunnen ze contact opnemen met “Houdt de Ketting Strak”.

Bert: “Als je flexibel oud wilt worden is schaatsen De Oplossing”. “Je krijgt er strak pannetje van en, niet onbelangrijk, je gaat er harder van fietsen!”.

     

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: