Het was warm, dat zeker, maar het was vooral feest. Afgelopen zaterdag hebben 25 kinderen hun A-diploma ontvangen tijdens het allereerste afzwemfeest bij De Koekoek. Hier is namelijk besloten om het roer om te gooien voor wat betreft het traditionele afzwemmen. ‘We willen de druk er voor de kinderen zoveel mogelijk afhalen en ook voor de toeschouwers was het afzwemmen altijd een lange zit,’ vertelt Daniël Brinkman, hoofd zwemzaken bij De Koekoek. ‘Dat wilden we veranderen,’ vervolgt hij enthousiast.

Nieuwe mascotte
De groep die afgelopen zaterdag heeft afgezwommen, is de eerste die dit heeft gedaan onder aanvoering van de nieuwe mascotte van De Koekoek. Inktvis Koko en zijn vrienden zagen nu ongeveer een jaar geleden het licht. ‘We wilden de zwemlessen een andere insteek en uitstraling geven. Het imago van zwemlessen is over het algemeen niet heel positief. En dan gaat het niet om de inhoud van de lessen, want iedereen in Vaassen en omgeving is wel doordrongen van de noodzaak van zwemlessen.

Het gaat meer om de entourage van de zwemlessen. Daarom hebben we gemeend met alle medewerkers van De Koekoek en na de fusie ook die van De Wieken na te denken over het thema ‘zwemles is een feestje’. Samen kwamen we tot de nieuwe mascotte, zijn vrienden, nieuwe beloningsstickers met bijbehorende poster en nog veel meer. En één van de heetste hangijzers, namelijk het afzwemmen, hebben we hiermee ook aangepakt. Op deze manier zijn we ervan overtuigd dat zwemles naast noodzakelijk ook leuk is.’

Afzwemfeest
In de weken voorafgaand aan het afzwemfeest hebben de kinderen stiekem al afgezwommen. Gewoon tijdens de zwemlessen, zonder ouders, opa’s en oma’s op de tribune. Eigenlijk zonder dat ze het zelf door hadden. Daarmee was er geen druk en konden de kinderen vrij uit hun aangeleerde vaardigheden tonen. Want met de nieuwe manier van testen blijven de strenge eisen die nou eenmaal bij het diploma horen natuurlijk wel van kracht.

En daardoor kon de uitreiking van het diploma heel feestelijk en zonder enige vorm van stress plaatsvinden. En een feest was het! De kinderen begonnen al verkleed aan het afzwemmen, wat natuurlijk al voor een mooi beeld zorgde. Daarna mochten ze showen wat ze allemaal hadden geleerd en kon er gekozen worden wat ze precies wilden laten zien. De één koos voor een duik door het gat, de ander maakte een mooie sprong van de duikplank. Ook was er muziek en zelfs een mooi dansje.

Natuurlijk was Koko ook zelf aanwezig om de diploma uitreiking nog feestelijker te maken. Vanaf nu krijgen de kinderen naast het zwemdiploma ook een mooie medaille uitgereikt voor hun goede prestaties. Al met al was het een heuse happening. Voor het team van De Koekoek waren de blije gezichten van de kinderen, maar ook de enthousiaste reacties van diverse toeschouwers een bevestiging dat er met deze nieuwe manier van zwemles geven en afzwemmen een goede weg is ingeslagen. Want dit team wist natuurlijk al lang: ‘zwemles is een feestje’.

Afzwemmers
De volgende kinderen hebben hun A-diploma behaald: Mads van Zuidam, Fay Bijsterbosch, Lune Stoker, Odette van Schoonhoven, Bart Douwe Bomhof, Abbey Kraft, Lieke van den Berg, Vayen Splinter, Lotte van Tongeren, Ralph Groothedde, Racehl Mulder, Jill Tesselaar, Alisse Bluemink, Noa Mulder, Esmee Brends, Joëlle Keizer, Ivano Spijker, Bart Remkes, Amber Berghorst, Esmee v.d. Brink, Kevin Koetsier, Manuel Keizer, Levi Bosmans, Daan Kok, Arthur Looymans, Ruben de Bruin en Finn Bijsterbosch.