De winnaars van de fotoactie erfgoed 100% Waardevol!

door | apr 30, 2022 | Nieuws | 0 Reacties

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Niets is minder waar, bleek uit de inzendingen van de fotoactie 100% Waardevol! Op de vraag om een foto in te sturen met daarop ‘wat is voor jou 100% Waardevol!’.

Kwamen in totaal 16 foto’s van ons erfgoed binnen. Een jury, bestaande uit Hans van Dord van de Erfgoedcommissie Epe, Jan van de Velde van Historische Vereniging Ampt Epe, Wim Geerts van Amateur Fotografen Vereniging Epe en wethouder Jan Aalbers van Cultuur, heeft de foto’s beoordeeld. Alle inzendingen hebben inmiddels een reactie gehad en de prijswinnaars kunnen hun prijs elk moment thuis verwachten.

100% Waardevol in 5 beelden:
Nr 1 Carel Tijssen – De Cannenburgh

De Cannenburgh heeft veel betekenis in combinatie met het water van de beken, de slotgracht en de vijvers. Inderdaad een rijkdom met een breed verhaal. Iconisch voor onze gemeente. “Het kasteel straalt grandeur uit en is geheimzinnig en majestueus tegelijk”, aldus de jury over deze foto. “De beeldopbouw is goed, het licht is goed. Een klassieke foto, een prima beheersing van de techniek.”

Nr 2 (gedeeld) Jan-Olaf Tjabringa – Koper- en Watermolen Zuuk

Deze molen is iconisch voor gemeente Epe in het verhaal over de vroeg-industriële ontwikkeling gekoppeld aan waterkracht. De jury noemt het een mooie foto met een boodschap: “onderhoud ons erfgoed!”

Nr 2 (gedeeld) Tiny Voogd-Brummel – De Motketel Niersen

 

Een sprengenkop in panorama. De handmatig gegraven sprengenbeken uit de 16e en 17e eeuw zijn uniek voor de Veluwe. Ooit maakten zij deel uit van het industrieel landschap. “Deze foto vraagt om het verhaal van de sprengen te gaan vertellen!”, volgens de jury.

Nr 4 Annette Broer – Geelmolensche beek Vaassen

Deze prachtige foto vertelt een compleet verhaal van het verleden en van het heden over sprengen, watermolens en landschap. De jury spreekt over: “een fijne foto waarbij goed is gekeken door de fotograaf. De beeldelementen maken het tot een fijn kijk-beeld.”

Nr 5 Karin van der Plas – de heide en grafheuvels nabij Gortelseweg Vaassen

Heide is een cultuurlandschap, basis van het aloude potstal-landbouwsysteem dat leidde tot zandverstuivingen, heide en enken. Het paard geeft de foto diepte en is cultuurhistorisch gezien de spierkracht die de heideplaggen naar de potstal bracht. De jury spreekt haar waardering uit voor de gelaagdheid van de foto: “de kijkrichting van het paard dwingt ons het landschap in te gaan. De plaatsing van het paardenhoofd zorgt voor extra diepte, mooi gezien.”

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: