FOTOBIJSCHRIFT: Esther Bron-Raben in haar Atelier Bronnenstijl aan de Sprengenweg in Epe.

 

Esther Bron-Raben: pottenbakker met passie

 

EPE – Bij Atelier Bronnenstijl in Epe kun je keramiekworkshops en pottenbakcursussen volgen. Dat is iets dat menigeen uit deze regio al wel weet, begint eigenaresse Esther Bron-Raben te vertellen. “Maar ik heb sinds een tijdje ook een nieuwe markt aangeboord. Ik maak keramiek in opdracht. Voor bedrijven en voor particulieren. Velen weten dat nog niet. Dus wil je een serie unieke espressokopjes? Een kleurrijke schaal of een fleurige bloemenvaas? Neem dan contact met me op. Ik inventariseer jouw idee en ga het product vervolgens maken.”

Een mooi boeket verdient een mooie vaas van aardewerk. Een gerecht komt beter uit, wanneer het gepresenteerd wordt op een prachtig bord. En een espresso smaakt misschien wel veel lekkerder wanneer je het drinkt uit een eigengemaakt keramisch kopje. Esther lacht wanneer ze de meerwaarde van haar handgemaakte, unieke objecten probeert uit te leggen. “Met mijn keramiek voeg ik net even dat beetje extra’s toe. Om zo een nog betere totaalbeleving te maken.”

In haar prachtige atelier in het buitengebied van Epe (Sprengenweg 6) staat een drietal prominente schopschijven gebroederlijk naast een oven waarmee de producten afgebakken worden. Die belangrijke keramische gereedschappen worden sinds de start van Atelier Bronnenstijl (nu zo’n twee jaar geleden, red.) veelvuldig gebruikt. Door de talloze cursisten die er les volgen, maar ook door de Eper pottenbakker zelf. “Of ik nu aan het handvormen of aan het boetseren ben op de draaischijf: ik wil iedere dag met mijn handen in de klei zitten. Het is heerlijk, het geeft me rust.”

‘Ik streef naar functionaliteit’
Esther heeft een technische achtergrond (ze volgde de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda) maar is daarnaast gedreven om bij te blijven en alle laatste ontwikkelingen te signaleren. “Ik vind het geweldig om steeds bij te leren. Zodat ik weet waar keramiekliefhebbers zoal behoefte aan hebben.” Daarnaast luistert de Epese altijd naar de wensen van haar opdrachtgevers. “Begrijp me goed: ik ben geen kunstenaar. Ik ben pottenbakker. Ik streef naar functionaliteit. Ik wil datgene maken waar mijn opdrachtgevers behoefte aan hebben. Ik vertaal hun wens in een keramisch product.”

Bekers voor Noorse band Heilung
Om één van de vele bijzondere voorbeelden te noemen? De afgelopen periode was ze onder andere bezig met een serie handgemaakte Middeleeuwse bekers voor de Noorse band Heilung. “Ik ben toevallig in contact gekomen met het management van deze band. Ze zochten een keramiste om een serie handgemaakte zogenaamde ‘Viking Cups’ te maken.” Het bleek een succes. Na de eerste reeks volgde al snel een drietal volgende series. “Inmiddels heb ik zo’n 300 unieke bekers geproduceerd. Een prachtige opdracht.”

Etalage in voormalige pand Boekhandel Bosch
Om haar creatieve bedrijf (www.atelierbronnenstijl.nl) nog meer bekendheid te geven, heeft Esther sinds een paar weken een etalage van een winkelpand in het Eper centrum gehuurd. “In de voormalige Boekhandel Bosch (Hoofdstraat 117) heb ik 3 meter ter beschikking. Zodat mensen de diversiteit van mijn keramiek kunnen zien.” De andere vitrines van het pand worden gebruikt door het Eper schildersbedrijf Van Herk.

FOTOBIJSCHRIFT:
Eén van de etalages van het voormalige pand van Boekhandel Bosch is recentelijk in gebruik genomen door Atelier Bronnenstijl. De Epese pottenbakker Esther Bron-Raben laat hier haar keramiek in opdracht zien.