Door Henk Boeve

Lagemaat sloopwerken, bodemsanering, recycling, afvalinzameling en infra gaf zaterdag in verband met “40 jaar Lagemaat” een indrukwekkende open dag. Er kwamen maar liefst rond de 3500 belangstellenden naar de Zwarteweg in Heerde. Lagemaat liet zich op alle fronten van zijn beste zijde zien. Wat begon als eenmanszaak voor sloopwerken is uitgegroeid tot een vooruitstrevend familiebedrijf met meer dan 175 medewerkers in de diverse disciplines.

Peter Lagemaat hierover: “Wij hebben een visie en dat is het vergroten van duurzaamheid en efficiëntie binnen het algehele proces met behoud van hoogstaande kwaliteit. Onze bedrijfsvoering is gericht op het vergroten en continue verbeteren van kennis en kunde. Dit in plaats van groeien in omvang en volume. De klant staat centraal bij ons, korte lijnen, zodat er snel geschakeld kan worden”.

Tijdens deze open dag kon het publiek een uniek kijkje nemen achter de schermen. Diverse demonstraties van de diverse bedrijfsonderdelen werden gegeven. Zo kon men zien hoe bij een sloop van een gebouw grote stukken beton totaal vermorzeld werden. Grond vol met puin werden gescheiden. Aan de ene kant van de machine kwam er schone grond uit en aan de andere kant het puin. Maar van alle disciplines waren demonstraties te zien.

Maar dat was het niet alleen op deze open dag. Er was ook veel vertier voor zowel jong als oud. Zo gaf Roy Vos (32 jaar) uit Coevorden op zijn trial motor een prachtige demonstratie en sprong over betonblokken of het niets was.  Vos werd in 2009 en 2013 Nederlands kampioen. Het dixieland orkest de “Swing Masters” zorgde voor de muzikale klanken en zoals ze zelf zeggen “We maken van elk evenement een muzikale happening” en met deze woorden was geen woord te veel gezegd.

Ook de “kleintjes” kwamen volledig aan hun trekken. Zo zorgde Huub Cooijmans uit Apeldoorn met zijn goocheltrucs voor de nodige lachbuien. Er was een mini graafmachine voor de kleintjes. Ze konden zich volledig uitleven op een springkussen. Spelen in een grote zandbak met vrachtwagentjes en shovels, zich laten schminken en nog veel meer.

En laten we de inwendige mens ook niet vergeten. Zo konden de aanwezigen genieten van een hamburger, balletjes gehakt, hotdog, ijsje, biertje, frisdrank, koffie etc. etc. Al met al op alle fronten een fantastisch goed georganiseerde open dag. Daar was iedereen het over eens.