Hij was het zeker wel van plan, maar zette de stap toch nog hals over kop. Precies twintig jaar geleden startte André Visch als zelfstandig schilder in Vaassen. ‘Mijn eerste opdracht diende zich aan en dus schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. De timing was misschien niet handig in de rustigste maand van het jaar, maar het is helemaal goed gekomen.’

Aan het werk Het is februari 2000 als André zijn eenmanszaak ‘Schildersbedrijf  André Visch’ laat registreren. ‘Inmiddels was al een aantal jaren duidelijk wat ik wilde, maar dat is best een zoektocht geweest. Ik begon namelijk ooit aan drie beroepsopleidingen. De ene was me te theoretisch, de andere was ronduit te gezellig. Een lang verhaal kort, ik ging al best vroeg aan het werk. In het productiewerk dat ik ging doen, zag ik geen toekomst, dus zocht ik na een jaar verder. Ik solliciteerde bij een schildersbedrijf in Apeldoorn en werd daar aangenomen als ‘aspirant gezel’.

Vak leren ‘School was nog steeds niet mijn hobby, maar ik was heel gemotiveerd het vak te leren. Zo werkte ik vier dagen in de week en leerde ik een dag, het ‘leerlingwezen’ heette dat leertraject. Vier jaar later had ik mijn papiertje op zak, ik was ‘gezel’. Nog een aantal jaren werkte ik bij dat schildersbedrijf, dat best een groot bedrijf was. Uiteindelijk deed de gelegenheid zich voor om over te stappen en als enige medewerker in dienst te gaan bij een klein schildersbedrijf. Mijn voornemen om ooit voor mezelf te beginnen, had ik toen al hardop uitgesproken. Mijn nieuwe collega en werkgever stimuleerde mij daar verder in.’

Schilderen ‘En zo was de tijd een keer rijp . In februari van het jaar 2000 dus. Met de ervaring die ik inmiddels had, ben ik vol vertrouwen met mijn eerste opdracht als zelfstandige aan de slag gegaan. Nieuwe opdrachten volgden. Gelukkig. Mijn vrouw Ina heeft van het begin af aan de administratieve werkzaamheden gedaan. Dat werkt geweldig samen en ik moet er ook echt niet aan denken om dat papierwerk te doen. Laat mij maar schilderen. Vaak werk ik alleen, bij grote klussen zoek ik de samenwerking op met een andere kleine zelfstandigen. Er zijn een paar vaste schilders met wie ik graag werk en van wie ik weet dat zij ook een goede kwaliteit leveren.’

Toekomst ‘Laat mij maar lekker door hobbelen’, zegt André over de toekomst. ‘Ik werk vooral aan het onderhoud van particuliere huizen, daar hoort ook het persoonlijk contact bij. Ik heb het gewoon erg naar mijn zin. Sinds kort heb ik een hoogwerker. Na een val met de ladder heb ik deze aangeschaft. Ik ben er wijs mee en zuinig op. Het is een geweldige aanwinst, niet alleen voor mijn veiligheid, maar ook doordat dit model wendbaar is en multifunctioneel. Het komt bijna overal en dat maakt allerlei standplaatsen mogelijk. Een steiger bouwen in een tuin hoeft meestal niet meer, ik sta zó op hoogte en ik ben zó weer weg. Hiermee kan ik járen vooruit!’