Zonnepanelen en bomen kappen

door | nov 6, 2023 | Nieuws

Gemeente Epe meldt het volgende:

Het is niet toegestaan om bestaande bomen te kappen voor het opwekken van energie met zonnepanelen op uw eigen dak. We leggen graag uit waarom dat zo is.

Duurzame energieopwekking en bomen

Duurzame energieopwekking en vergroening zijn beide belangrijk voor de gemeente Epe. Daarom moedigen we het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen op daken aan. Aan de andere kant is het behoud van groen in de woonwijken een belangrijk doel. Bomen gaan bijvoorbeeld hittestress en wateroverlast tegen en zorgen voor opslag van CO2 en verkoeling van uw woning tijdens warme zomerdagen. Ook bieden ze een leef- en schuilplaats voor dieren. Soms hebben bomen ook een belangrijke cultuurhistorische waarde. Er moet dus een keuze tussen 2 belangen worden gemaakt: het algemene maatschappelijke belang van bestaande bomen tegenover het belang van duurzame energieopwekking en het rendement (het percentage opgevangen zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit) van zonnepanelen.

Het kappen van bomen

Gemeentelijke bomen, bomen in bosrijke wijken en bomen op boomrijke stukken grond (zoals recreatieterreinen) hebben een beschermde status. Dat betekent dat ze alleen kunnen worden gekapt op grond van een groot maatschappelijk belang. Dat geldt ook voor eigen beschermde bomen. Dit zijn bomen op eigen grond die door de gemeente zijn aangewezen als beschermd. In het geval van zonnepanelen op eigen daken, weegt het belang van bestaande bomen zwaarder. In dat geval wijst de gemeente het verzoek voor een kapvergunning van beschermde bomen af. Deze bomen kunnen invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen. Gelukkig zijn nieuwe zonnepanelen minder afhankelijk van direct zonlicht. Laat u hierover goed informeren. Andere eigen bomen hebben geen beschermde status. Hierbij mag de eigenaar van de boom zelf beslissen of kappen gewenst is.

Andere mogelijkheden

Een andere manier om uw energierekening naar beneden te krijgen is besparen op energie, onder andere door isolatie van uw woning. Voor meer informatie over het verduurzamen van uw woning, kunt u ons uw vraag stellen over duurzaam wonen.Wij helpen u gratis op weg.

 

 

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: