Tijdens het Emsterfeest, dat dit jaar gehouden wordt van donderdag 22 augustus tot en met zaterdag 24 augustus, zal vrijdag 23 augustus helemaal in het teken staan van Zomer in Gelderland.

De jubileumeditie van Zomer in Gelderland (10e keer) begint in Elden op 5 augustus en eindigt op 30 augustus in Laag-Soeren. In totaal zullen 20 dorpen en buurtschappen verspreid over Gelderland mee doen, waaronder dus Emst.

Het zal 23 augustus een lange dag worden voor veel Emsternaren, want vanaf ´s morgens 07.00 uur tot 20.00 uur staat Emst helemaal in het teken van Zomer in Gelderland. Om 09.00 uur begint de live radio-uitzending van Omroep Gelderland en zo rond 18.20 uur zal de start zijn van de live televisie-uitzending.

Het programma zal uit verschillende onderdelen en opdrachten bestaan. Zo krijgt het team enkele opdrachten die de hele dag in beslag nemen. De opdrachten zullen te maken hebben met Emst. Met die opdrachten kan Emst euro´s verdienen voor een goed doel. Er zijn 4 onderdelen die elk 250 euro kunnen opleveren. Deze onderdelen zijn:
• Er moet minimaal 300 man publiek zijn
• Een parade-dorpsoptocht
• Een decoropdracht
• Spel tijdens de uitzending
Een onafhankelijke jury zal deze opdrachten beoordelen.

Daarnaast is er nog een mooie extra “wedstrijd”. Alle deelnemende dorpen en buurtschappen strijden om de eretitel “Mooiste plaats van Gelderland” In 2018 was dit Beemte Broekland.

Zomer in Gelderland wordt gepresenteerd door niemand minder dan Angelique Kruger.

“We zoeken nog vrijwilligers voor deze dag”, zegt voorzitter Harry van Lohuizen van het Emsterfeest. “We willen uiteraard zo goed mogelijk voor de dag komen. En daar hebben we veel mensen voor nodig. Men kan zich hiervoor opgeven via een e-mail

Maar tijdens het Emsterfeest is er veel meer te doen. Nieuw is dit jaar dat tegen inlevering van de ledenkaart wordt op de avond waarop men het eerst het Emsterfeest bezoekt een polsbandje verstrekt die alle avonden geldig is. Ook nieuw is dat men bij het kopen van de munten niet meer contant behoeft te betalen, maar pinnen is dan mogelijk. Een en ander wordt verzorgd door het bedrijf Pintip N.V uit Nieuwleusen.

Auteur: Henk Boeve