Zilveren Sigaret tijdrit Houdt de ketting Strak

door | sep 10, 2023 | Nieuws

Is de 46e rit om de Zilveren Sigaret de allerlaatste voor leden van Houdt de ketting Strak uit Emst?

Onder een tropische hitte werd zaterdag 9 september voor de 46e keer de Zilveren Sigaret verreden in de prachtige omgeving van Gortel en Niersen voor leden van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst. Zoals het er nu uit ziet zal dit de allerlaatste keer zijn dat deze tijdrit om de Zilveren Sigaret verreden is. Het wordt namelijk steeds moeilijker om vergunning te krijgen voor het organiseren van een onderlinge tijdrit voor de leden van HDKS. Een andere bijkomstigheid is dat de animo onder de leden voor het verrijden van een tijdrit ook sterk is afgenomen. Twee redenen om ermee te stoppen. Het bestuur is op dit moment drukdoende om naar alternatieven te kijken en zal dit dan in de Algemene Ledenvergadering begin 2024 presenteren.

De wedstrijd om de Zilveren Sigaret was de oudste rit van Houdt de Ketting Strak. Het is in 1977 begonnen als tijdrit. Nu was het een tijdrit, maar de leden konden zich ook opgeven als regelmatigheid rit. De afstand is in al die jaren hetzelfde gebleven, namelijk 32.2 km. Hoe is De Zilveren Sigaret ontstaan? Het was de thans 90-jarige Willie van Essen uit Emst die in 1977 een jaar van het roken af was. Hij had altijd gezegd als ik een jaar van het roken af ben, ga ik een tijdrit organiseren met de toepasselijke naam De Zilveren Sigaret. En van Essen hield zijn woord.

Winnaar van de 46e tijdrit editie is de in Vaassen woonachtige Hans Dekker geworden in een prachtige tijd van 48 minuten en 55 seconden. Dekker had een voorsprong van 1 minuut en 58 seconden op nummer twee, Joost van Oosterhout. Als nummer drie ging Hans Peters over de finish met een tijd van 52 minuten en 16 seconden.

Bij de regelmatigheid wedstrijd werd Bas Buis in ’t Veld eerste. Hij had opgegeven de Zilveren Sigaret te rijden met een gemiddelde van 31.1 km. En reed her parcours met een gemiddelde van 31.8 km. Als tweede eindigde Jan van de Vlekkert en derde werd Sander Pannekoek.. Van de Vlekkert had opgegeven te rijden met een gemiddelde van 28.0 km en dat werd 28.8 km. Pannekoek dacht de rit met een gemiddelde van 33.5 km te gaan rijden, maar aan de finish bleek dat hij de Zilveren Sigaret gereden had met een gemiddelde van 35.0 km en dat was helaas voor hem te snel.

Foto’s: Sander Pannekoek

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: