De gemeente Epe staat landelijk op plek 40 van de 355 (deel)gemeenten qua woonlasten (voor koopwoningen met een meerpersoonshuishouden). Dat betekent dat de gemeente Epe tot de goedkoopste 12% van de Nederlandse gemeenten hoort als het gaat om de gemeentelijke woonlasten, zoals de ozb (onroerendezaakbelasting), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing.

 

Dit blijkt uit de ‘Atlas van de lokale lasten 2020 die COELO begin april publiceerde. COELO is het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Zij onderzoeken een aantal  economische en financiële onderdelen van onder andere gemeenten, provincies en waterschappen. In de ‘Atlas van de lokale lasten’ kun je zien waar de gemeente Epe staat ten opzichte van andere gemeenten.

De gemeente Epe zit met haar woonlasten al jarenlang onder het landelijk gemiddelde. In 2019 stond de gemeente Epe op plek 68, in 2018 op plek 36 en, in 2017 op plek 75.

Woonlastenverlichting

De gemeente Epe is één van de 5 gemeenten in Nederland die een woonlastenverlichting toekent. In de gemeente Epe is de woonlastenverlichting met € 50 het hoogst.

Toeristenbelasting

Bij gemeenten die zowel dit jaar als vorig jaar toeristenbelasting hieven, steeg het tarief gemiddeld met 11,7%. In de gemeente Epe bleef het tarief gelijk. In 85% van alle gemeenten wordt toeristenbelasting geheven. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar.