Bij de zestiende versie van het Vogelschieten in Vaassen is natuurlijk de grote vraag: wie volgt Angelique de Bruijn op? Zij verdedigt op zaterdag 12 oktober haar titel als Koning van het dorp. Dan houdt het Sint Maartengilde uit Epe in samenwerking met carnavalsvereniging De Rossumdaerpers immers een nieuwe versie van deze sportieve strijd, waarbij dit onderdeel van het programma net als in beide voorgaande jaren binnen wordt afgewerkt. Dat gebeurt tijdens een gezellige middag in dan weer tot feestpaleis omgebouwde sporthal van dorpscentrum De Wieken met voorts optredens van Die Dorfer.

De vraag blijft steevast actueel, want het is in al die jaren nog nooit iemand gelukt om het Koningschap te prolongeren. Verder is het de vraag hoeveel schoten de deelnemers nodig hebben om de romp van de houten vogel naar beneden te halen. Het lukte Angelique de Bruijn in 2018 bij de 195ste poging. Voor het schuttersfestijn in Vaassen zocht het Sint Maartengilde uit Epe ooit samenwerking met De Rossumdaerpers en het groeide vervolgens uit tot een vast onderdeel van de kalender met activiteiten in Vaassen.

Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden via vogelschieten@rossumdaerpers.nl, maar dit ook nog op de dag zelf doen. Eerst wordt er geschoten op kop, vleugels en staart van de opgebouwde houten vogel. Om het spektakel extra spannend te maken, stellen De Rossumdaerpers mooie geldprijzen beschikbaar. De beide vleugels, kop en staart zijn vijftig euro waard. Vervolgens kunnen alleen de vrouwen en mannen uit Vaassen verder gaan om op de romp te schieten. Het betreft immers de voorronde van de gemeentelijke strijd en het Sint Maartensgilde wil bij de finale een vertegenwoordiger uit elk dorp begroeten. Degene die de romp naar beneden haalt, mag zich koning noemen en meedoen aan die eindstrijd. Voorts wordt hij of zij met gilde – eer gehuldigd. Tevens wordt die persoon beloond met een prijs van 150 euro.

Dat is een mooie opsteker tijdens een feestdag die natuurlijk vooral in het teken staat van het spektakel dat Die Dorfer genereren. De band uit het Salzburgerland komt dan rechtstreeks vanuit Thüringen in het oosten van Duitsland naar Vaassen om er zowel ’s middags als ’s avonds een mooi feest van te maken. Op de middag van zaterdag 12 oktober is er zelfs gratis entree om van hun optreden te genieten.

Voor meer informatie over de verschillende activiteiten verwijst de club liefhebbers naar www.rossumdaerpers.nl en de sociale media van de club op twitter, facebook, instagram en snapchat.