Veel mensen denken bij whisky gelijk aan een merk als Johnnie Walker of Jack Daniels, een standaard whisky die bijna overal wordt geschonken. En dan het liefst in een groot bourbon glas met ijs of gemixt met cola. En de meeste whisky liefhebbers weten echter wel dat je een whisky drinkt uit een whiskyglas, en dat is een glas waarbij de bovenkant taps toeloopt, zodat de smaak van de whisky in het glas blijft hangen. En op kamertemperatuur, zodat je alle smaken kan proeven en alle geuren kan ruiken. En wist je dat als je een druppel water toevoegt je de smaak van de alcohol verdrijft waardoor je de smaken nog beter kan proeven? Dit geldt overigens ook voor andere alcoholische dranken.

Johnnie Walker verkoopt wereldwijd zo’n 8 flessen whisky per seconde. En dan denk je misschien dat Jonnie Walker de grootste whisky distillery ter wereld is. Helaas, officer’s choice, McDowell’s No. 1, Imperial Blue en Royal Stag zijn nog veel groter. Onbekende merken? Dat kan kloppen, deze distillery’s komen ook niet uit Schotland, maar uit India. Verrassend genoeg het grootste whisky producerend land ter wereld.

En hoe komen wij nu weer aan deze informatie? Afgelopen dinsdagavond organiseerde Uw Topslijter Kooijer weer een whisky tasting en noising, de laatste van dit jaar in Café de Ruif. En net als de vorige keren was de zaal weer gevuld met whisky liefhebbers. Kooijer had deze keer Frank Handgraaf van whisky import Nederland uitgenodigd om aan de aanwezigen met een aantal whisky’s uit hun collectie kennis te laten maken.

Whisky import Nederland verkoopt met name single malt whisky’s. Dat zijn whisky’s die uit één distillery vandaan komen. Nederland is wereldwijd een van de grootste afnemers van single malt whisky’s Frank vertelde ook veel  over de achtergronden van de whisky’s, waarom de vorm van een kopere ketel zo belangrijk is. Naast de informatie was het proeven natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van deze avond. Er werd begonnen met een lichte “starter” whisky en geëindigd met een rokerige op turf gestookte whisky. Volgend jaar zal Uw Topslijter Kooijer ongetwijfeld weer een aantal tastings en noisings organiseren. En mocht je eens een keer een lekkere whisky willen kopen? Ga eens langs bij Kooijer. Op basis van je smaak profiel kunnen ze je daar heel goed adviseren.