Op het Marktplein in Vaassen worden deze week de laatste werkzaamheden uitgevoerd. De laatste hekken zijn weggehaald en ook de ‘kraan’ van het waterkunstwerk is donderdagochtend 9 april aangezet! Hiermee komt een einde aan een langdurig project waarin hard gewerkt is om de vernieuwingsplannen voor een deel van het centrum van Vaassen uit te voeren.

Wethouder Robert Scholten: “Het is echt een mijlpaal en een bijzonder moment dat we deze fase nu kunnen afronden. Het maken van de ontwerpplannen voor het centrum begon al jaren geleden. Uiteindelijk konden we in 2018 echt ‘buiten’ aan de slag. We begonnen bij het pleintje voor De Wieken en de Jan Mulderstraat en gingen zo verder richting de Dorpsstraat, het Marktplein en de Torenstraat.”

“Er is sindsdien ongelooflijk veel werk verzet door alle partijen. De samenwerking met alle betrokken uitvoerders, ondernemers en omwonenden is prijzenswaardig. Dit soort trajecten brengt voor iedereen behoorlijk wat overlast met zich mee, maar door het begrip en samenwerking tussen alle partijen is het tot een goed einde gebracht. Ik wil iedereen daarom enorm bedanken voor hun inzet, voor deze goede samenwerking, het begrip en geduld tijdens de uitvoering van dit project”, aldus wethouder Scholten.

Een mooi en levendig centrum

“Ons doel is altijd geweest om een mooi en levendig centrum te maken in Vaassen, waar het aantrekkelijk is om te winkelen, recreëren en te verblijven. De Cannenburch, de Dorpskerk en Daam’s molen worden meer met elkaar verbonden door o.a. een mooie (groen)structuur. De eeuwenoude Dorpsstraat krijgt zijn historische allure terug. Er is nieuwe riolering aangelegd, nieuw groen gekomen en fietsers en voetgangers hebben meer ruimte gekregen. In de Dorpsstraat is de auto ‘te gast’ en op zaterdag is deze straat afgesloten voor auto’s. De Dorpskerk heeft nieuwe verlichting gekregen en op het Marktplein is een waterkunstwerk gemaakt als knipoog naar de oorsprong van de beken en sprengen in en rondom Vaassen. Wat betreft duurzaamheid zijn in het project zoveel mogelijk bestaande materialen en grondstoffen hergebruikt. Het hemelwater (regenwater) wordt nu opgevangen en zoveel mogelijk in de bodem geïnfiltreerd. Ook is de verlichting energiezuinig (led).

Ik hoop dat alle Vaassenaren en bezoekers van ons dorp straks na deze coronacrisis weer volop kunnen genieten van het vernieuwde centrum!

Mijlpaal vieren

Ondanks dat deze fase nu afgerond is, wordt er op andere plekken in het centrum nog gewerkt of volgen daar later nog werkzaamheden. Bijvoorbeeld op de plek van de bibliotheek en de bouw van de appartementen op de oude Wielinklocatie. Het is dus nog te vroeg om te stellen dat het centrum van Vaassen nu helemaal klaar is, maar we hebben wel weer een hele grote stap gezet! We hadden deze mijlpaal heel graag samen met de ondernemers en inwoners gevierd. Door de coronacrisis hebben we die plannen helaas moeten afblazen. Maar we gaan dat later zeker nog een keer inhalen!”

Zaterdagmarkt

De zaterdagmarkt is nog niet meteen terug naar de oude plek. Hierover is nog overleg gaande met de marktcommissie. De coronamaatregelen moeten hierbij ook goed meegenomen worden (zodat er bijv. voldoende afstand is tussen en rondom de verschillende kramen). Zodra de markt weer verplaatst wordt, leest u dat op deze website en in de Gemeentewijzer en via de andere mediakanalen.

Waterkunstwerk 

Het gerestaureerde monument voor Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid (dat eerder voor restaurant De Leest stond) is teruggeplaatst als onderdeel van het nieuwe waterkunstwerk. Dit waterkunstwerk is een lange natuurstenen ‘waterstrook’. Het water ontspringt in het zogenoemde bronelement, bij het monument. In de natuurstenen strook zijn ‘rillen’ aangebracht die verwijzen naar de sprengen; de waterbronnen in de omgeving van Vaassen. Je kunt halverwege het waterkunstwerk eenvoudig oversteken. Aan het einde van de lange waterstrook zijn een paar fonteintjes. Het water verdwijnt in een speciale bak, waardoor het steeds opnieuw gebruikt kan worden.