Beste inwoners, ondernemers en organisaties,

Leefde u ook in de veronderstelling dat we richting de kerst weer wat versoepelingen zouden krijgen? Had u plannen om de feestdagen weer ouderwets gezellig te maken na zo’n rot jaar? Tot mijn grote spijt is dat niet mogelijk gebleken. Want het coronavirus is nog onder ons en gaat voorlopig nog niet met vakantie!

 

Als burgemeester zit ik als het ware met m’n neus bovenop de coronacijfers. De aantallen besmettingen, ziekenhuisopnames en bezette IC-bedden geven reden tot zorg. Veel zorg. Want de situatie is echt ernstig. In onze regio stijgt het aantal besmettingen ontzettend hard. Van week 50 naar week 51 zelfs met 51% procent. Ook in de rest van Nederland is de toestand zorgelijk, ernstiger nog dan tijdens de eerste golf in het voorjaar. Vandaar ook de lockdown die vanaf 15 december overal geldt. Die lockdown heeft grote gevolgen voor ons allemaal. Ineens zijn de kinderen weer thuis, terwijl je ook nog thuis moet werken. Ineens gaat je schoolmusical niet door, terwijl je er zo hard op hebt geoefend. Ineens moet je winkel dicht, terwijl die net weer een beetje draaide, of drogen je opdrachten op.

Namens het college, de gemeenteraad en de hele gemeentelijke organisatie kan ik u zeggen: we leven mee met u allen. En ik zeg ook nog maar eens: we zijn er nog steeds voor u. Neem contact met ons op voor hulp en ondersteuning. Bel ons op telefoonnummer 14 0578 of stuur een e-mail naar gemeente@epe.nl. Of kijk op www.epe.nl/bijwiekanikterecht welke organisaties of loketten kunnen helpen of ondersteunen, meedenken of luisteren. Of neem contact op met uw eigen gebiedsregisseur. Hun namen en contactgegevens vindt u op www.epe.nl/gebiedsregisseurs.

Deze moeilijke periode komen we alleen door met elkaar. Onze gemeente kan zich gelukkig rijk rekenen met ontzettend veel vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en wijkverenigingen. Ook zij staan klaar voor mensen die dat nodig hebben. Zij kunnen uw boodschappen doen, een praatje komen maken, u even opbellen om te horen hoe het met u gaat of u helpen met uw administratie. Neem eens een kijkje op www.BuurtMaken.nl, het online dorpsplein van de gemeente Epe. Daar vinden inwoners elkaar met hun vragen en aanbod.

Een speciaal woord van aandacht voor de mantelzorgers: de mensen die zorgen voor een zieke naaste. Velen van hen hebben het nu extra zwaar, bijvoorbeeld doordat de dagbesteding van hun naaste wegvalt. Misschien woont er wel zo’n mantelzorger naast u of bij u in de straat. Steek hun eens de helpende hand toe, zodat ze even op adem kunnen komen. Een goede buur zoals u is echt beter dan een verre vriend. En al helemaal tijdens de feestdagen.

Heeft u een mooi idee om een goede buur te zijn met minstens 2 andere goede buren? Een idee waarmee u bijdraagt aan prettig(er) leven in uw straat of buurt? En staat u te popelen om dat mooie idee uit te voeren? Dan kunt u daarvoor misschien subsidie krijgen van de gemeente. Kijk eens op www.epe.nl/goedvoorelkaar. Daar staat hoe het werkt en wat u moet doen.

Zo slaat de gemeente Epe graag met u de handen ineen. Want we kunnen het #AlleenSamen en met #Aandachtvoorelkaar.

Ik wens u allen fijne feestdagen.

Houd afstand en blijf nabij.

Houd moed en blijf gezond!

Uw burgemeester,

Tom Horn