Foto: Bertus v/d Oosterkamp

In een zwakke en rommelige wedstrijd wist VIOS Vaassen op 7 maart niet te winnen van Olympia ’28 uit Hasselt. Het bleef zoals het begon: 0-0.  Winnen met 1 doelpunt verschil was waarschijnlijk al voldoende geweest maar onze geel-zwarten konden ook nu weer een  overwicht niet in een resultaat omzetten. Twee echte doelkansen waren er voor VIOS deze middag. In de 8e minuut van de 1e helft gaf Nick Sluijmers een prachtige voorzet, maar onze voorwaartsen kregen de bal niet in het doel.

In de 61e minuut kwam de bal na een mooie actie van Mehmet op de paal en daarmee zijn de kansen geteld. Olympia kreeg geen enkele kans, maar het was vanaf het begin ook duidelijk dat deze ploeg kwam om een punt te halen en dat probeerde men met alle macht en fysieke inzet te bereiken. Er kwam zelfs geen fatsoenlijke counter uit bij de ploeg uit Hasselt die grossierde in tegenhouden. Met dit anti-voetbal wist VIOS zich geen raad.

De geel-zwarte kwaliteiten sneeuwden onder door de strijd en de vele overtredingen. Een ploeg in goede doen zou zich boven de irritaties en de treurige spelopvatting van de opponent uit kunnen voetballen, maar dat lukte deze middag niet. Het gedrag van Olympia leek een kopie van dat van de spelers van Getafe uit Spanje. Veel geschreeuw en vragen om kaarten, veel getreuzel en intimidatie. Zelfs de staf deed hierin mee, hetgeen in de 30e minuut tot een opstootje leidde. De warrig leidende scheidsrechter maakte het allemaal niet beter, zodat er weinig viel te genieten voor de toeschouwers die deze middag naar de Kouwenaar waren gekomen.

Tekenend voor het weifelend optreden van scheidsrechter Taflan was een situatie aan het einde van de wedstrijd met veel geduw en getrek waarbij  zelfs de grensrechter van Olympia zich met het conflict op het veld bemoeide!  Deze man had zich bij het thuispubliek toch al niet populair gemaakt door een aantal kansrijke VIOS aanvallen met een onterecht vlagsignaal  te stoppen voor zogenaamd buitenspel. Het is schandalig dat dit op dit niveau kan en dat het de wedstrijd zo beïnvloedt. Allemaal excuses voor het magere resultaat?  Ja, natuurlijk was dit een hele irritante tegenstander die met anti-voetbal een punt wilde halen. En natuurlijk was de bal er bijna ingegaan. En ja, het was af en toe echt geen buitenspel. Maar dat neemt niet weg dat VIOS dit puntverlies en het mislopen van de periodetitel zelf had kunnen voorkomen door met meer zelfvertrouwen en nauwkeurig te spelen.

Het vele balverlies was toch echt niet nodig. Lichtpuntjes waren er wel: de inzet was goeden de jonge doelman Robin de Vries was foutloos. En ook de verdediging van VIOS was op orde. Toch: de 3e periode lijkt op papier lastiger te halen dan de 2e. Een tweede plaats in eindrangschikking zou al mooi zijn dit seizoen. Voor het meedoen om promotie moet echter anders en beter worden gespeeld, ook tegen ploegen die niet willen voetballen. Het leek op 7 maart even lente te worden met een beetje zon, maar de koude wind deed voelen dat de zomer nog ver weg was. Symbolisch voor het seizoen van VIOS wellicht.