Vaassen Actief ging  j.l. november in gesprek met 2 bijzondere Vaassenaren en wel Aartje en Jan Brummel, 2 mensen met een passie voor een project in Israel waar zij vorig jaar kennis mee hebben gemaakt.
Dit gesprek/interview is terug  te zien op https://www.vaassenactief.nl/vaassen-actief-in-gesprek-met-jan-en-aartje-brummel

16 december zijn ze voor de 2e keer 2 maanden afgereisd naar Israel en volgen wij hen op hun missie.

 

Jan & Aartje:

“16 december: We zijn zojuist aangekomen op ons oude adres. Het is nu 17.00 uur in Nederland 16.00 uur. Nu eerst acclimatiseren!

18 december:  Zo vandaag voor het eerst weer gewerkt bij de groep. Bij sommigen was er toch een kleine blik van herkenning. Wel weer veel mensen ontmoet die er vorig jaar ook waren, zelfs bnot sheroets. NB: bnot sheroets zijn orthodoxe meisjes die om geloofsredenen niet in militaire dienst willen. Meisjes moeten hier twee jaar in dienst en jongens drie. Ze kunnen dan vervangende arbeid doen door bv in zulke instellingen te werken) . Ook met de jongens weer naar de dagbesteding geweest en daar  bezig geweest met het schilderen van zijden doeken.

   

20 december: Vandaag is Aartje voor het eerst aan het werk gegaan. Ze werkt met baby’s net zoals vorig jaar en met jongeren die als gevolg van een ongeluk hier liggen omdat ze gehandicapt zijn.
Een meisje van  ongeveer 10 en ligt hier omdat ze als kind verkeerde injecties heeft gehad.

Foto: Aartje houdt haar hand vast.

Filmpje: Aartje aan het wandelen met een baby, op het park van Aleh-Negev.  Op vrijdag en op zaterdag wordt er met de bewoners veel op het park gewandeld

28 december: Zo de tweede week zit er al weer op, bijzonder hoe snel het weer gaat, we zijn al bijna twee weken hier in Israël. Hier is het nu weer mooi weer, we hebben twee dagen veel wind gehad, en dan heb je ook veel stof van alle woestijnzand.

Deze week is het hier Chanukah, (lichtfeest, (voor meer info zie wikipedia) in elk dorp staat aan het begin een grote Chanukka, en elke avond wordt er een kaars meer aangestoken (zie foto). Gisterenavond waren we door een meisje, waar Aartje vorig jaar mee heeft samengewerkt, uitgenodigd om bij haar ouders te komen voor de Shabbat maaltijd.

   

Heel bijzonder, mensen die je niet kent nodigen je uit om te komen eten, zo ontzettend mooi, gastvrij en warm. We zaten met wel 20 mensen aan tafel, enkele van hun kinderen, kleinkinderen nichtjes enz. Was wel een hele bijzondere avond.

Zo dat was het voor deze keer, allemaal de hartelijke groeten en een goed en gezond, maar vooral Gezegend 2020″!

Aartje & Jan

Update 2 is nu beschikbaar op https://www.vaassenactief.nl/vaassen-actief-volgen-jan-en-aartje-brummel-update-2

Update 3 is nu beschikbaar op: https://www.vaassenactief.nl/vaassen-actief-volgen-jan-en-aartje-brummel-update-3