Vaassen Actief ging  j.l. november in gesprek met 2 bijzondere Vaassenaren en wel Aartje en Jan Brummel, 2 mensen met een passie voor een project in Israel waar zij vorig jaar kennis mee hebben gemaakt.
Dit gesprek/interview is terug  te zien op https://www.vaassenactief.nl/vaassen-actief-in-gesprek-met-jan-en-aartje-brummel

Update 2 is beschikbaar op https://www.vaassenactief.nl/vaassen-actief-volgen-jan-en-aartje-brummel-update-2

 

“Beste mensen, hier een korte update van ons verblijf in Israël.

Zoals ik vorige week al schreef hebben we afgelopen woensdag ons vrijwilligersuitje gehad. We zijn naar een sinaasappelmuseum geweest, (de welbekende Jaffa’s) en ook naar een ondergrondse munitiefabriek en het Chaim Weizmanhuis (dit was de eerste president van Israël in 1948) het was een geweldige dag.

Het munitie fabriekje was in gebruik tijdens de veertiger jaren toen Israël nog onder Engels mandaat was. Het was gevestigd in een zogenaamde kibboets en het was 8 meter onder de grond. Ze konden erin via een grote trommel wasmachine, die elektrisch bedienbaar verschoven kon worden. Deze stond in een wasserij. De munitie die ze maakten werd afgevoerd via een bakkerij waar de oven van 3 ton verreden werd over rails. En onder deze oven was de uitgang. Alles is nog in oude staat en wij zijn erin geweest, heel bijzonder.

       

        

Ik wil jullie nog iets meer vertellen van het werk op Aleh. Afgelopen week mocht ik met één van de bewoners mee naar het zwembad (hier op Aleh is een eigen binnenbad) bijzonder om te zien hoe fijn en ontspannen de mensen daarvan worden. (zie filmpje) ook ben ik samen met enkele jongens bij de paarden geweest. Deze dieren zijn zo gedresseerd dat als je een plastic ring op de grond gooit het paard deze opraapt en aan één van de jongens geeft, die ze dan weer op een houder doet.

Al met al een week om niet snel te vergeten”.

Nb. We hebben toestemming betreffende de beelden die we laten zien.