Uitvoering Oener Toneel Vereniging

door | mrt 10, 2018 | Nieuws | 0 Reacties

Door Henk Boeve

“Niet elke haan kraait”, een komedie in 4 bedrijven door G.W. van Dooren, vijf avonden lang gepresenteerd door de Oener Toneel Vereniging bij Café-Restaurant Dorpszicht in Oene, of zoals ze zelf zeggen de “Oener Schouwburg”. En wat een belangstelling genieten deze vrijwilligers van het Oener Toneel.

De zaal gaat open om half zeven, maar dan staan er al zo’n kleine 100 personen voor de deur. Maar alles gaat op een zeer gemoedelijke manier. Lekker kletsen met elkaar. Muntjes kopen voor een kopje koffie of thee of een kroket of frikadel in een puntzakje. Want een bepaalde traditie hoort ook bij het Oener toneel. Voordat de voorstelling begint eerst een kop koffie of thee. En in de pauze een kroket of frikadel voor € 1,25 in een puntzakje. Ja, je leest het goed, in een ouderwets puntzakje. Een prachtige traditie. Wat ook een traditie is de zeer lage entreeprijs. Waar kun je nog in een wereld vol haat en geweld voor € 3,00 een avondje ongedwongen lachen. Ja, bij ONT in Oene.

Dan de komedie “Niet elke haan kraait”.
Het speelt zich allemaal af in een plattelandshotel met strand. Dries (Gerrit Huiskamp) en Aal (Rita van Tongeren) hebben in verband met lichamelijke klachten van de veel oudere Dries recent de boerderij aan de kant gedaan. Het botert niet geweldig tussen Dries en Aal en besloten wordt een wens van Dries in vervulling te laten gaan om tijdens de warme zomerse dagen een vakantie te boeken in een plattelandshotel met strand nabij de Eper bossen.

Dries is onafscheidelijk van zijn haan Huub. Deze haan gaat dan ook in zijn mandje mee op vakantie. Dries is niet onaangetast gebleven door “de tand des tijds”, maar acht zelf zijn marktwaarde daarentegen nog zeer hoog. Jaloezie staat inde top 3 van zijn woordenlijst en hij laat geen kans voorbijgaan om zijn veel jongere, aantrekkelijke en liefhebbend vrouwtje Aal te kwetsen met regelmatig aan hem voorbij ander vrouwelijk schoon.

Bij dit strandhotel wordt Dries een groot aanbod geboden met alles war vrouwelijk en blond is en daarzo maar “los” loopt. Tot dat Aal, geholpen door Wilma Broks (Driesje Vos), Jan (Ruben Kers) en Suze (Natanja Goelema), verloofde van Jan en nog enkele andere sympathiserende andere gasten, zich bewust wordt van haar eigen “waarde” en vervolgens zeer intrek komt bij andere (jongere) “aanbidders”. Dit wekt bij Dries een geheel ander soort hanengedrag op, gepaard gaande met vele verwikkelingen. Een groot compliment is zeker op zijn plaats aan alle toneelspelers, maar zonder ook meer één tekort te doen, moet de naam van 85-jarige Jo Biesterbos in de rol van Dora van Zanten, oudere zus van Thea van Zanten (Reintje Vijge), pensionhoudster, zeker niet vergeten worden.

Rolverdeling:

Thea van Zanten Pensionhoudster Reintje Vijge
Dora van Zanten Oudere zus van Thea Jo Biessterbos
Stien Dienstmeisje Wilma Bronsink
Dries Bulten Gast Gerrit Huiskamp
Aal Zijn vrouw Rita van Tongeren
Wilma Broks Gaste Rita van Tongeren
Jan Zoon van Wilma Ruben Kers
Suze Verloofde van Jan Natanja Goelema
Frank Baars Gast Sander Ordelman

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: