Tijdens de schoolvakantie kiezen veel mensen ervoor om één of meerdere dagen weg te gaan op vakantie in Nederland of in het buitenland. Zorg er dan voor, dat je inbrekers niet de gelegenheid geeft om in te breken.

Op twitter is er het account van  “inbreker m/v” actief. Deze “inbreker” is een fictief account die op een ludieke wijze tips en adviezen geeft om inbraak te voorkomen. Hierbij worden andere twitteraars soms ook met hun neus op de feiten gedrukt.

Veel mensen melden op social media dat ze op vakantie gaan of zijn. Maar echt verstandig is dat natuurlijk niet. Want je kan dat ook zien voor een uitnodiging aan een inbreker om langs te komen. Want je bent niet thuis.

Een aantal tips hebben we hieronder verzameld. Lees ze met een knipoog en een glimlach, want vaak doen we precies wat inbreker twittert, zonder er bij na te denken.

Zet niet op internet dat je weggaat of bent

We schreven het net ook al. Voor inbrekers is het handig om te weten wanneer de bewoners weg zijn. Plaats dus geen berichten dat je weggaat, onderweg of op je vakantie adres bent. Dus een foto en een bericht over dat fraaie uitzicht over de baai van San Francisco is niet echt handig. Die kan dat je beter plaatsen als je weer terug bent van vakantie.

Inbreker is natuurlijk blij met deze vraag van Rijkswaterstaat verkeersinformatie wanneer je weggaat.

Zorg dat het lijkt dat je thuis bent

Een volle brievenbus, lampen die normaal dagelijks branden die uit blijven, ook dat zijn kenmerken dat iemand niet thuis is. Met een paar tijdschakelaren kan je automatisch een aantal lampen aan en uit laten gaan. En als je een luxe tijdschakelaar hebt, zorg er dan ook voor dat de lampen niet iedere dag op dezelfde tijd aan en uit gaan.

Zorg er voor dat het om je woning ook licht is. Inbrekers worden niet graag gezien, dus zoeken graag donkeren plekken op.

Laat geen ramen open staan

Deze tip is kant wat tegenstrijdig overkomen met de vorige tip. De woning moet er bewoond uitzien. Met het warme weer zetten de meesten mensen ’s avond hun ramen open.

Als de ramen de overdag en ‘s nachts dicht zitten, kan dat voor een inbreker weer een aanwijzing zijn dat iemand niet thuis is. Maar een open raam zorgt er ook voor dat een inbreker makkelijk naar binnen kan.

Laat geen waardevolle spullen zichtbaar liggen

Iedereen weet dat je geen waardevolle spullen zichtbaar moeten laten liggen. Het zorgt er voor dat een inbreker snel spullen kan pakken. Een inbreker wil altijd zo kort mogelijk binnen zijn, om de kans op ontdekking zo klein mogelijk te houden. En “onze inbreker” is liever lui dan moe, dus vraagt deze om je waardevolle spullen alvast bij elkaar in een doos te doen, zodat hij ze snel kan meenemen.

En zie je een verdachte situatie, neem dan gelijk contact op met de politie.
Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844