Zaterdag werd in de prachtige omgeving van Gortel en Niersen voor de 43e keer de tijdrit de Zilveren Sigaret voor leden van wielerclub Houdt de Ketting Strak uit Emst verreden.

De deelnemers moesten tweemaal een glooiend parcours afleggen van 16.1 km.

In 1977 werd deze tijdrit voor de eerste keer gehouden en het parcours is altijd dezelfde gebleven. Medeoprichter van Houdt de Ketting Strak, Willy van Essen uit Emst, was toen de initiatiefnemer van deze tijdrit en de nu 86-jarige van Essen stelt nog steeds enkele prijzen beschikbaar.

In 1977 had van Essen daar een duidelijke reden voor, want hij was toen een jaar van het roken af. En hij heeft altijd gezegd, als ik het kan presteren om een jaar niet te roken, dan ga ik een tijdrit, samen met het bestuur en vrijwilligers van Houdt de Ketting Strak organiseren, met als hoofdprijs een Zilveren Sigaret.

 

En tot op de dag van vandaag heeft van Essen geen sigaret meer aangeraakt en stelt nog steeds prijzen beschikbaar voor de tijdrit “de Zilveren Sigaret”. Een bijzondere prestatie van een bijzondere man.

Maar ook de 17-jarige winnaar Stijn van Lohuizen uit Heerde leverde een geweldige prestatie.

Hij legde de 32.2 km tijdrit af in een tijd van 47.37.31 met een gemiddelde van 40,6 km per uur. Winnaar van Lohuizen had een voorsprong van 2 minuten en 2 seconden op nummer twee, Joost van Oosterhout, de winnaar in 2018. Als derde eindigde Peter van Grootheest uit Zwolle en die had weer een achterstand van 1minuut en 33 seconden op van Oosterhout. Bij de dames eindigde Natascha Doornebosch als eerste in een tijd van 58.45.03

De deelnemers konden vooraf ook opgeven met welk een gemiddeld ze dachten deze tijdrit af te leggen.

Robert Leusink dacht de tijdrit af te leggen met een gemiddelde van 33.7 km en uiteindelijk was zijn gemiddelde 33.9km met gevolg dat hij 22 seconden te snel was en winnaar werd van de regelmatigheidsrit.

Tweede werd Marcel Commandeur. Hij gaf vooraf te rijden met een gemiddelde van 32.6 km en zijn werkelijk gereden gemiddelde bedroeg op de streep 32.8 km en daardoor 26 seconden te snel.

Derde werd Gert Bijsterbosch. Vooraf had hij opgegeven te rijden met een gemiddelde van 34.9 km en uiteindelijke kwam hij over de finish met een gemiddelde van 35.2 km en daardoor 27 seconden te snel.

Zie verder http://www.hdks.nl

Foto: Sander Pannekoek