De tienjarige Jelte Klein Heerenbrink gaat de gemeente Epe helpen met het opruimen van zwerfafval. Dat is afgesproken tijdens een gesprek dat Jelte gisteren voerde met de burgemeester. Burgemeester Tom Horn nodigde hem uit naar het gemeentehuis te komen in reactie op een brief die hij van de jeugdige Epenaar ontving.

Irritant

Daarin merkte deze bewoner van de Brakerweg op dat er overal in zijn buurt plastic afval ligt. “Ik vind het irritant”, schreef hij. Maar Jelte gaf ook aan dat hij graag meehelpt dit probleem aan te pakken. Hij doet dat al door regelmatig in zijn eigen buurt plastic afval op te ruimen. Hond Ravi helpt hem vaak door plastic flesjes van de grond op te rapen met zijn bek. “Maar wij hebben geen grijper”, benadrukte Jelte. Vandaar zijn verzoek in dezelfde brief: “Ik zou graag een grijpertje willen om het plastic op te ruimen”.

In vervulling

Die wens ging deze week in vervulling. Na een leuk gesprek met de burgemeester bood zwerfvuilcoördinator Jan Vos de jeugdige Epenaar verschillende spullen aan die hij bij het opruimen kan gebruiken. Waaronder uiteraard een grijper maar ook een oranje veiligheidshesjes, een bezem en een stoffer en blik voor opruimwerkzaamheden op het fietspad en de straat. Ook overhandigde Jan Vos hem in het bijzijn van zijn ouders Ilona en Pepijn een vaantje met het opschrift Bikkel van de Buurt.

Grootste verrassing

De grootste verrassing werd tot het laatst bewaard. “Zou je het leuk vinden om zwerfvuilambassadeur te worden?”, vroeg Jan Vos aan Jelte. Die vraag beantwoordde hij uiteraard met ja.

Jelte zal die ambassadeursrol in elk geval vervullen op woensdag 18 maart tijdens een zwerfvuilactie waar zijn eigen basisschool – de Anne de Vriesschool – aan mee doet. Vorig jaar hield hij nog een spreekbeurt op deze school over de plastic soep in onze oceanen. “Daar kreeg hij van zijn leerkracht een 9 voor”, deelde zijn moeder trots mee.

Veel succes

Burgemeester Horn wenste Jelte veel succes toe bij zijn acties tegen het zwerfvuil. En voegde daar nog aan toe: “Het is fantastisch dat je ons wilt helpen met het opruimen van dit afval!” Maar voordat hij afscheid nam van de kersverse zwerfvuilambassadeur moest er uiteraard nog even worden geoefend met de afvalgrijper als opstap naar het echte werk.