Wethouder Jan Aalbers heette donderdag tien deelnemers aan het inburgeringstraject welkom. Deze nieuwe Epenaren ondertekenden vervolgens de participatieverklaring.

 

 

Vrijheid

De mannen en vrouwen maakten de afgelopen weken kennis met verschillende in Nederland belangrijke begrippen. Waaronder vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Aalbers: “De rechten voor mannen en vrouwen zijn in Nederland gelijk. Iedereen heeft recht op onderwijs. En iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. Met jullie handtekening onder dit document geven jullie aan dat je dat ook belangrijk vindt.”

‘NL-dag’

De gemeente hoopt dat de nieuwkomers snel hun plekje in de gemeente Epe weten te vinden. “Het is dus heel belangrijk dat jullie werk zoeken en de Nederlandse taal leren”, benadrukte de wethouder. Hij gaf hen ook een concrete tip mee. “Voer thuis af en toe een ‘NL-dag’ in waarop jullie proberen om alleen Nederlands tegen elkaar te spreken. Dat zorgt er voor dat je de taal sneller leert.”

Hulp vragen

Een tweede advies was: Durf andere mensen in je omgeving om hulp te vragen. “Uiteraard kun je met vragen ook altijd terecht bij de instanties waarmee wij als gemeente Epe samenwerken voor dit inburgeringstraject”, voegde Aalbers hier nog aan toe. Hij wees daarbij op Werkbedrijf Lucrato, Stichting Present en Koppel-Swoe.