Vanuit Heel Epe Beweegt is vanaf 2018 gestart met het extra stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl onder de jeugd van de gemeente Epe door middel van de aanpak jongeren op gezond gewicht (JOGG). Eén van de initiatieven van JOGG is The Daily Mile. Steeds meer scholen in de gemeente Epe pakken dit op, waaronder de W.G. van Hulstschool. Maar is dit voor deze school wel een nieuw concept?

 Vrijwel iedere week beginnen er nieuwe basisscholen o.a. vanuit JOGG met The Daily Mile. Maar er zijn ook scholen die het concept jaren geleden al hebben ontdekt. Dit geldt bijvoorbeeld voor W.G. van de Hulstschool in Epe. Kinderen van groep drie tot en met acht lopen daar al voor het derde jaar vrijwel dagelijks The Daily Mile. Volgens directeur Joanne Coes kunnen de kinderen niet meer zonder. En dit wordt beloond op donderdag 10 januari a.s. om 10.30 uur bij de school.

The Daily Mile

De gemeente Epe stimuleert een gezonde en actieve leefstijl. Dit willen we o.a. doen door het stimuleren van bewegen. Bewegen draagt bij aan een gezond gewicht en het behalen van de dagelijkse beweegnorm. The Daily Mile is het dagelijks 15 minuten (hard)lopen onder schooltijd. Ieder op zijn eigen tempo, en wanneer het de leraar of lerares het beste uitkomt.

The Daily Mile is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en vanwege het succes overgekomen naar Nederland. Met The Dailty Mile wordt extra bewustwording voor bewegen en sporten in alledaagse situaties gecreëerd.

 Beloning

The Daily Mile is bij de W.G. van Hulstschool door de kinderen zelf geïnitieerd. Iedereen vanuit de school zag het nut ervan in en daarom zijn ze er al drie jaar geleden mee begonnen en is het tot op de dag van vandaag een vaste prik. De school vindt The Daily Mile belangrijk, omdat onderzoek uitwijst dat het goed is voor je brein om tussen het leren door te bewegen. ‘We merken duidelijk dat de kinderen na afloop fris in de klas zitten. Het is een simpel concept met positieve effecten.

Het is gezond, je hoofd is even leeg en het is goed voor je conditie. Het kan op alle momenten, maar wij hebben er een vast moment voor gekozen en er zo een vaste routine van gemaakt’, aldus directeur Joanne Coes. En zoals één van de kinderen zelf aangeeft: “Het is lekker sportief en na afloop zijn we lekker los. Kunnen we fris en fruitig aan het werk!”

Zoals wethouder Visser aangegeven heeft tijdens de opening van de Nationale Sportweek 2018, zal dit goede initiatief om een gezonde en actieve leefstijl op te pakken, beloond worden met de overhandiging van het ‘Jongeren op Gezond Gewicht-bordje’ van de gemeente Epe. Het bordje dat als een soort wisselbeker ingezet wordt, wordt op 10 januari om 10.30 uur bij het schoolplein van de W.G. van Hulstschool overhandigd door wethouder De Waard-Oudesluijs.