Wie kent ze niet, de Beatles? Met The Beatles Revival Band uit Praag komt de muziek van deze legendarische band weer tot leven De bandleden zorgen voor een bijna perfecte gelijkenis met John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr: hetzelfde kapsel, dezelfde kleding en gebruikte instrumenten.

Toch is het vooral het live geluid van The Beatles Revival dat niet is te onderscheiden van het originele en authentieke geluid. Deze tribute band wordt steeds populairder en overladen met positieve recensies.

Want wat een geweldig optreden was het zaterdag in de Blue Sky in Emst. Alle bekende liedjes, zoals Help, I Want to Hold Your Hand, Come Together, Yersterday, Let It Be, Hey Jude, werden ten gehore gebracht. De Beatles Revival Band was zaterdag dan ook in topvorm. Zoals de bandleden uit Praag na afloop dan ook zeiden dat dit één van hun beste optreden was van de afgelopen periode. En dat kon Minie de Weerd uit Terwolde volmondig beamen.  Als je de ogen dicht doet, dan hoor je werkelijk geen verschil tussen de Beatles van destijds en deze band. Met name die gitaren. “Supergaaf. Wat heb ik genoten”, zegt Minie.

Na het optreden in Emst vertrokken ze richting Praag om volgende week weer elders op te treden ergens in Europa. Want ze treden op in heel Europa. Maar ze komen ook weer terug naar Nederland. Zo treden ze 5 mei 2020 op tijdens het grote Bevrijdingsfestival in Oosterbeek. Daarvoor zijn ze al eerder in Nederland te bewonderen in Heiloo, Noordwijk, Oosterwolde en Doorwerth.

De geschiedenis van The Beatles Revival
Ludek Maulis (leider van de band) en zijn broer Zbinek Maulis zaten op het gymnasium in Praag toen zij een coverbandje startten.

De jongens speelden de eerste jaren op campings en bij hen in de buurt, zoals Kladno. Drummer was (en is) Jirka Tryskas. Solo-gitarist werd Petr Lux. De band speelde opvallend vaak nummers van The Beatles en de jongens besloten om als Beatles Revival Band verder te gaan.

Ze gingen alles van de originele Beatles uit Liverpool kopiëren.  De originele instrumenten en toneel-apparatuur werden aangeschaft. Ook lieten de jongens zich Beatles-kostuums aanmeten.  Het allerbelangrijkste was de muziek en die werd steeds beter.

De band werd bekend en het buitenland ontdekte hen. Eerst trad de band op in Tsjechië en in de landen rondom Tsjechië, maar daar kwamen steeds meer landen bij en tegenwoordig wordt veel opgetreden in Denemarken, Slovenië, Nederland en er werd een week lang opgetreden in Liverpool, de stad waar de originele Beatles vandaan kwamen.  Overal heeft de band veel succes en is erg bekend geworden. Er wordt overal opgetreden, op besloten feesten, maar ook in de openlucht, in theaters, zalen, festivals etc.

In diverse landen, onder meer in ons land, heeft de band een manager. TBR toert met een bus en doet alles zelf. De band heeft geen crew.

Veel andere Beatles-bandjes gingen in het verleden ter ziele, maar The Beatles Revival Band bestaat inmiddels 27 jaar en heeft nog steeds veel optredens. Tot nu toe ongeveer 4000.

U2
Mensen die gek zijn van U2 muziek, moeten zaterdag 15 februari a.s. geen andere afspraken maken, want dan zal een U2 coverband optreden in de Blue Sky.

Tekst: Henk Boeve & Minie de Weerd
Foto’s: Léon Durville