Stichting Leergeld ondersteunt bij (buiten)schoolse activiteiten

door | jul 23, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

Stichting Leergeld Noord Veluwe ondersteunt schoolgaande kinderen die vanwege een laag inkomen van ouders of verzorgers niet (genoeg) mee kunnen doen aan schoolse en buitenschoolse activiteiten. Leergeld betaalt dan bijvoorbeeld de contributie voor een sportvereniging of muziekschool, het lidmaatschap van scouting of een computer. Ook de Epese Judith Rebel maakt zo af en toe gebruik van Stichting Leergeld. In een interview vertelt ze over haar ervaringen: “Ik ben heel blij met deze hulp”.

Judith Rebel uit Epe heeft drie kinderen. Als alleenstaande moeder heeft ze geen werk omdat de opvoeding van de kinderen op haar schouders terechtkomt. Om die reden woont ze in een sociale huurwoning en leeft ze noodgedwongen simpel en sober. “Maar dat is helemaal niet iets waar ik me voor schaam. Als mensen tegen me zeggen: ‘Jij hebt het toch niet zo breed?’, dan zal ik dat eerlijk bevestigen. Ons gezin geniet van de simpele dingen.”
Af en toe wordt Judith echter met extra uitgaves geconfronteerd die voor haar niet te betalen zijn. “Zoiets als zwemles bijvoorbeeld. Voor veel gezinnen is die uitgave niet heel spannend, voor mij is dat niet op te brengen. Maar ik vind dit wel iets heel belangrijks binnen de opvoeding van mijn kinderen. Er is veel water in Nederland, je wilt niet dat er iets gebeurt, omdat ze niet kunnen zwemmen, toch?”

Zwemles
Toen haar oudst zoon (nu 18 jaar) zijn zwemdiploma’s moest halen, zat Judith dus een beetje met de handen in het haar. Een hulpverlener bij thuiszorgorganisatie Vérian vertelde haar over de Stichting Leergeld Noord Veluwe. “Ik kende dat niet. Eerst had ik een beetje schroom om mijn hand op te houden, maar inmiddels kennen ze me daar wel. Ik zal er nooit misbruik van maken.” Gezinnen uit de gemeentes Epe, Heerde, Hattem en Oldebroek die een laag inkomen hebben, kunnen gebruikmaken van de financiële hulp van Stichting Leergeld Noord Veluwe. De Epese vertelt: “Het gaat dan om activiteiten en voorzieningen die bestemd zijn voor kinderen tussen 4 en 18 jaar.”

‘In Nederland mag geen enkel kind belemmerd worden’
Henk van Kessel is voorzitter van de Stichting Leergeld Noord Veluwe. Hij begint te vertellen: “Stichting Leergeld Noord Veluwe is opgericht in 2008. De stichting is aangesloten bij Leergeld Nederland, een landelijke vereniging van lokale stichtingen.” Hij vult aan wat het belang van de stichting is. “Leergeld verleent plaatselijk steun aan schoolgaande kinderen die vanwege een laag inkomen van ouders of verzorgers (tot 120 procent van het sociaal minimum) onvoldoende kunnen deelnemen aan schoolse en buitenschoolse activiteiten. Leergeld betaalt dan bijvoorbeeld de contributie voor een sportvereniging of muziekschool, het lidmaatschap van scouting of een computer.”
Wethouder Erik Visser benadrukt de waarde van deze stichting ook graag nog even. “Mijn visie? In Nederland mag geen enkel kind ergens in belemmerd worden. Ze moeten overal aan mee kunnen doen. Anders ontstaat er achterstand. Dus als een gezin wat minder geld heeft zodat bijvoorbeeld de contributie voor een sportvereniging niet betaald kan worden, dan moet men weten dat er een aanvraag gedaan kan worden bij Leergeld. Het is erg essentieel dat deze lokaal gewortelde stichting er is. Ik ben als wethouder dus ook blij dat Judith hier zo openhartig over spreekt. Heel eerlijk? De gemeente Epe wil gewoon graag dat het beschikbare geld opgaat. Haar verhaal zorgt vast voor meer bekendheid.”

Ervaringen delen
Naast de zwemlessen voor de drie kinderen, vroeg Judith Rebel sindsdien ook geld aan voor nieuwe fietsen en voor een laptop voor haar schoolgaande dochter. “Ik ben enorm blij met alles wat Leergeld voor ons gezin gedaan heeft. Ik schaam me daar absoluut niet voor. Sterker nog: ik vertel iedereen daar vol enthousiasme over. Mijn vrienden weten het inmiddels, maar bij anderen die ik minder goed ken, zal ik niet verzwijgen wat de stichting allemaal voor mij en mijn kinderen gedaan heeft.”
De Epese heeft zich mede daarom ook aangesloten bij enkele minima-groepen die zich op Facebook verenigd hebben en daar hun ervaringen delen. “Ook hier vertel ik anderen graag over de Stichting Leergeld. Die is namelijk niet alleen in Epe actief. In bijna elke gemeente in Nederland is er wel een Leergeld-organisatie waar je jouw vraag kunt neerleggen. En er zijn zo veel mensen die in dezelfde situatie zitten als ik. Leergeld kan je echt helpen.”

Formulierenteam
Soms gaat die hulp verder dan geld vragen alleen. Ineke Hoekstra, vrijwilliger bij de Stichting Leergeld Noord Veluwe, vertelt dat ze ook nauwgezet samenwerken met het Formulierenteam van Koppel-Swoe: “Dat team van vrijwilligers helpt gezinnen met het invullen van de juiste formulieren. Want daar is soms ook wel wat ondersteuning nodig. De twee instanties zijn echt versterkend aan elkaar. Natuurlijk is een vrijwilliger van Leergeld er in eerste instantie voor de kinderen. Maar wij kunnen zeer gemakkelijk inschatten of het gezin waar we komen misschien ook hulp nodig heeft bij administratieve werkzaamheden. Andere keren geeft een vrijwilliger van het Formulierenteam juist weer de tip of het gezin ook weet van het bestaan van Leergeld. Vrijwilligers van beide initiatieven vullen elkaar zo perfect aan. Men maakt gebruik van elkaars kennis, waardoor de gezinnen er uiteindelijk alleen maar meer aan hebben.”

ID-kaart
Een laatste bijzonder voorbeeld van Leergelds financiële hulp wil Judith Rebel de lezers niet onthouden. “Mijn dochter kreeg een ID-kaart. Ze wilde daarop echter niet de achternaam van mijn ex-partner gebruiken. Het officieel wijzigen van een achternaam bij de burgerlijke stand kost meer dan 800 euro. Stichting Leergeld werkt onder meer samen met Nationaal Fonds Kinderhulp. Die hebben me hiermee geholpen. Inmiddels heeft mijn dochter een ID-kaart met mijn achternaam. Je kunt je niet voorstellen hoe blij ze daar mee is.”

Meer weten over Stichting Leergeld Noord Veluwe? Surf dan naar www.leergeldnoordveluwe.nl.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: