Vaassen is een bijzonder evenement rijker. De vrijwillige brandweer Vaassen staat op 6 oktober immers garant voor het landelijke 112 event, dat wordt gehouden in combinatie met de 112-beurs. Politie, brandweer, ambulancediensten en andere nationale organisaties zorgen dan aan de Laan van Fasna voor spectaculaire demonstraties, het publiek kan genieten van klassieke en bijzondere hulpverleningsvoertuigen en er is een optocht door het dorp van al die wagens.

 

De internationale 112-beurs met deelnemers uit heel Europa – die is verhuisd naar de kazerne van de brandweer Vaassen – is de aanleiding voor iets wat uitgroeide tot een groots evenement. Niet alleen de landelijke brandweerdiensten grepen deze kans aan om zich aan het publiek te presenteren, maar ook de landelijke politie, de ambulancediensten, ProRail, Rijkswaterstaat, de Reddingsbrigade, defensie, bergers en leveranciers van specialistisch gereedschap zoals Holmatro en 3M zien het als een uitgelezen kans om iedereen te laten zien wat er allemaal afkomt op onze hulpdiensten.

Vandaar dat er op zaterdag 6 oktober tribunes langs de Laan van Fasna zijn verrezen en vier grote demonstratievelden zijn gecreëerd (één voor de brandweer, politie, ProRail en defensie), waarop al die groepen op een spectaculaire wijze mensen redden, aanhoudingen verrichten, voertuigen veiligstellen, branden blussen of gewonden met een traumahelikopter wegbrengen. In dit geheel zijn de demonstratie met de crashtender en waterwerper extra bijzonder. Zo krijgt het publiek de kans te zien waarmee de mensen die dag en nacht voor ieders veiligheid klaar staan dagelijks worden geconfronteerd. Wat iemand normaal gesproken alleen op tv ziet, gebeurt dan net buiten het centrum.

De vrijwillige brandweer in Vaassen ziet het landelijke 112 event als een uitgelezen kans om vrijwilligers voor de eigen organisatie te werven. Vandaar dat ervaren en doen tot belangrijk thema wordt gemaakt. Mensen krijgen de mogelijkheid om zelf te ondervinden wat het is om te lopen met ademlucht, geïnteresseerden mogen schieten op de mobiele schietbaan van defensie, er is een blusdemonstratie met een oefenhelikopter en iedereen mag een tankwagen en een vuurschaal bewonderen. Ook aan de kinderen is gedacht. Zo staat er voor hen niet alleen een springkussen, maar mogen zij zelfs vechten met de politie.

 

Maar dat is niet alles, want de Laan van Fasna wordt van 10.00 tot 16.00 uur afgesloten vanaf de rotonde bij industrieterrein Eekterveld tot de rotonde bij de Deventerstraat. Nadat burgemeester H. van der Hoeve en de districtschef Noord- en Oost Gelderland José Rooijers het evenement hebben geopend, is dus volop ruimte voor het bekijken van klassieke hulpverleningsvoertuigen. Zie hoe mensen vijftig jaar geleden in een ambulance lagen, zie brandweerwagens zoals wij ons die niet meer kunnen voorstellen, zie politieauto’s uit vervlogen tijden. Het publiek kan ze vanaf 10.00 uur van nabij bekijken en de binnenkant in ogenschouw nemen. Wanneer de demonstraties in de loop van de middag zijn afgelopen, gaan zij vervolgens in optocht door het dorp naar kasteel De Cannenburgh, waar fotomomenten worden gehouden.

Om alles in goede banen te leiden, vraagt de organisatie mensen zo veel mogelijk met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets te komen, maar er zijn ook twee parkeerplaatsen. P1 is betaald parkeren waarvan de opbrengst volledig naar Stichting De Veluwse Wensambulance gaat. De wensambulance is tijdens dit evenement natuurlijk aanwezig om te laten zien wat die vrijwilligers doen voor mensen die nog een laatste wens in vervulling willen zien gaan. P2 is op het bedrijventerrein Eekterveld en is gratis.

En dan zou met al het spektakel bijna worden vergeten wat de aanleiding is voor het landelijke 112 event in Vaassen. De internationale 112-beurs verhuist naar het dorp. Daarop komen handelaren en bezoekers uit heel Europa af. Het gaat om mensen die bijzondere artikelen kopen of verkopen die te maken hebben met politie, brandweer of andere hulpverlening. Speciale helmen, bijzondere badges, historische kleding; een mens kan het zo gek niet bedenken of het is die dag in de brandweerkazerne te koop en te zien.